Nepodceňujte bezpečnost práce na pracovištích

Zaměstnavatel má vůči svým zaměstnancům různá práva a povinnosti. Mimo jiné je velmi důležité, aby dokázal zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Firma si úkony spadající do této oblasti buď vykonává sama, nebo může využít outsourcingu, tedy svěřit BOZP externí firmě.

Bezpečnost práce na pracovištích

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP) je širokým oborem zahrnujícím mnoho oblastí. Spadá sem například vyhledávání a vyhodnocování rizik při práci, hygiena práce, technické a organizační požadavky na pracovní prostředí, zakázané práce na pracovišti, pracovní úrazovost, školení zaměstnanců, bezpečnostní značení, poskytování osobních ochranných pracovních prostředků a patří sem mnohé další činnosti.

Požadavky na BOZP jsou ukotvené v zákonech a dalších předpisech. Za zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou zodpovědní všichni vedoucí zaměstnanci ve všech stupních řízení.

Outsourcing bezpečnosti práce na pracovištích

Některé firmy si nezajišťují BOZP samy, ale využívají outsourcingu této činnosti. Stejně jako u jiných outsourcingových činností platí, že hlavním důvodem, proč se pro to firma rozhodne, je snížení nákladů a větší soustředěnost na hlavní (obchodní) činnost firmy.

Je na zaměstnavateli, aby zvážil, zda se mu to vyplatí. To se odvíjí od velikosti podniku, ale také od rizikovosti daného provozu.

Rozhodnete-li se pro outsourcing bezpečnosti práce, dobře vybírejte externí firmu, které tuto úlohu svěříte. Chcete-li spolehlivou společnost s dlouholetou tradicí, obraťte se na CIVOP, která svou činnost zahájila již v roce 1992. Patří k jedné z největších firem ve svém oboru. Má zodpovědnost za více než 5 000 pracovišť u nás a na Slovensku. Kromě toho poskytuje i další služby.

A jak máte vy zajištěnou bezpečnost práce na pracovišti? Dokážete si vše zařídit a pohlídat vlastními silami, nebo uvažujete o outsourcingu?