Koberce přicházejí znova do módy!

Vytvářejí dojem útulnosti, dokážou rozzářit místnost barvami i posloužit jako designový doplněk. Tak neváhejte a pořiďte si svůj vlastní kousek!

Co vše promyslet

Před tím, než si půjdete vybírat konkrétní koberec, vždy se zamyslete, kam ho umístíte a jak moc bude namáhán. Také je důležité promyslet, zda si pořídíte metrážový koberec nebo zda vám postačí jen kusový.

Další z věcí je vybrat takový, aby vám dokonale zapadl do místnosti.

Celoplošný koberec

Záleží, kde koberec bude. Pokud byste ho chtěli dát například do kuchyně, nebylo by to praktické, protože by byl neustále špinavý. Ze stejného důvodu by neměl být ani v předsíni, i když máte před dveřmi rohožku, přesto si do bytu natáhnete nečistoty, které by koberec mohly pravidelně špinit. Nejlépe se uplatní v ložnici, kde vám nejen poskytne útulnější prostředí, ale také komfort.

Ozdoba místnosti

Nejžádanějším typem koberců jsou kusové koberce. Hodí se jak pod konferenční stolek do obývacího pokoje, tak i k posteli do ložnice nebo do pracovny. Využít je můžeme kdekoliv, kde chcete zpříjemnit kontakt nohy s podlahou, nebo kde trávíme hodně času a podlaha je studená.

Oblíbené jsou také dětské koberce s nejrůznějšími motivy, nejčastěji se silnicí a městem, na kterém si děti mohou hrát.

Existují tři typy – s nízkým vlasem, s vysokým vlasem a bouclé (bez vlasu). Jestli koberec bude na místě, kde se bude hodně namáhat, nízký vlas je ta správná volba. Snadno se totiž udržuje a nezachytává se v něm tolik špíny.

Pokud bude koberec sloužit hlavně k dekoraci interiéru a chcete, aby působil chlupatě a měkce, pořiďte si koberec s vysokým vlasem. Sice se hůře čistí, ale je velmi příjemný na dotek.

Bouclé jsou pevné a hladké, tudíž se na nich nezachytává žádná špína a neošoupávají se.

Slaďte barvy

Koberec může sloužit jako nenápadná dekorace v barvách, které dominují místnosti. Ale také mohou prostor prozářit v kontrastních barvách. Záleží jen na vás, čemu dáte přednost. Při výběru však vždy dbejte na to, aby byl sladěný jak barevně (víc výrazných barev by působilo chaoticky), tak stylově.

Důležitým prvkem je i tvar koberce. Klasický obdélníkový se bude hodit pod stoly, či k posteli nebo k pohovce. Pokud chcete prostor ozvláštnit, vsaďte na kulatý koberec, který dodá místnosti zcela jiný ráz.