Jak si vybrat a pořídit to správné prostěradlo

Proč bychom měli přemýšlet nad výběrem prostěradla? Vždyť se jedná o poměrně nepodstatnou věc. Ale opak je pravdou. Většinou tvoří dominantní část postele. Když vyberete to správné, podtrhnete celkový dojem. Stejně tak dobře s ním ale můžete všechno zkazit. Díky našemu jednoduchému návodu se pro vás povlékání postele do správných lůžkovin stane samozřejmostí.

Dobrý materiál

Na začátku výběru prostěradla stojí zvolení vhodného materiálu. Nejlepší je přírodní vlákno, jako je bavlna. Ta by měla tvořit převážnou část. Hebkost, jemnost a prodyšnost najdete u jersey prostěradla. Moderní varianty jsou navíc nemačkavé a dosáhnete s nimi i požadovaného stylistického efektu. Druhou možností jsou froté prostěradla. Jejich výhoda spočívá v tom, že jsou velmi elastická a nemusí se žehlit. Díky většímu podílu bavlny si zachovávají i prodyšnost a citlivost pro pokožku.

Znáte rozměry své postele?

Výběr materiálu nového prostěradla ještě není všechno. Nesmíte zapomenout ani na správné rozměry. Běžně jsou k dostání velikosti pro jednolůžka i různě velké dvoulůžkové postele. Volbě tohoto parametru věnujte zvláštní pozornost, protože ovlivní to, jak dobře se vám bude s prostěradlem zacházet. Při nevhodné velikosti bude nejen horší převlékání postele, ale ani si naplno nevychutnáte všechny výhody daného materiálu a kvalitního zpracování.

A jakou barvu?

Bílé prostěradlo je klasika, ale chybu neuděláte ani s jinou barvou. Důležité je, aby byl celek sladěn se stylem pokoje. Pokud máte na povlečení určitou barvu, bylo by dobré, aby v podobné barvě bylo i prostěradlo. Variant existuje celá řada a záleží skutečně jenom na vašem vkusu. Skvělý kontrast vytvoříte, když zvolíte černé prostěradlo v kombinaci se světlým ložním prádlem. V ideálním případě si pořiďte odpovídají barvu ke každému povlečení, protože výsledný efekt za to rozhodně stojí.