Laky a vosky na dřevo pro ochranu dřevěných ozdob. Jak je použít?

Znáte dřevěné ozdoby a šperky? Dřevo je velmi univerzálním materiálem, který se hodí nejen pro výrobu nábytku, ale i pro vytváření krásných drobných šperků. Jedinečné zabarvení dřeva dokáže udělat z každého kousku originál a meze se nekladou ani při využívání krycí barvy. Dřevěnou ozdobu je však nutné ošetřit, aby nám vydržela dlouho krásná. Jak na to a co budete potřebovat?

Stylové dřevěné ozdoby

Výroba ozdob ze dřeva hodně čerpá z minulých tradic. Dříve se šperky a dekorace vyráběly z toho, co bylo po ruce a dalo se to pokud možno snadno opracovat. Dřevěné ozdoby mají svůj specifický ráz a jakousi originalitu, kterou žádný plast nemůže nahradit. Pro výrobu dřevěných šperků se s oblibou používá hlavně tvrdé dřevo uchovávající si svou pevnost. Jedná se hlavně o hrušňové, třešňové a ořechové dřevo. Lehce exotičtějším vhodným materiálem může být eben.

Pro dlouhou výdrž potřebují péči

Jakmile zvládnete výrobu vlastní dekorace ze dřeva, přichází na řadu její ošetření pro udržení krásného vzhledu a dlouhé životnosti. Prvním krokem může být napuštění olejem, což umožní vytáhnout naplno přirozené barevné tóny. Po napuštění by mělo dojít k eliminaci případných výskytů houbových chorob či plesnivění dřeva. Na vrchní vrstvu se dále doporučuje aplikovat bezbarvý lak tak, aby zůstal zachován dřevěný vzhled po co nejdelší dobu v plné kráse.

Vyznejte se v aplikaci vosku, laku a oleje na dřevo

Pro správné ošetření se často používá vosk na dřevo. Ten se dostává do menší vrstvičky pod povrchem a zároveň chrání svrchní strukturu. Další možností jsou laky na dřevo, kdy můžeme rozlišovat pouze laky krycí a ty s ošetřující schopností. Pro co nejlepší výsledek se nebojte poradit se s profesionály a důkladně si pročíst informace uvedené u konkrétního přípravku pro ošetření dřeva. Nakonec získáte nádherné a stylové dřevěné šperky, které se budou o pozornost přetahovat i se zlatými klenoty.