Konec zimního spánku pro vaše kolo!

Cyklistická sezona se pomalu ale jistě blíží a s ní i doba, kdy začnete svoje dvoukolé miláčky vytahovat z garáží či jiných prostorů, kde v zimě spokojeně odpočívaly. Každý správný cyklista ale ví, že než na kolo usedne a rozjede se objevovat krásy okolí, je třeba jej náležitě připravit.

Kontrola a servis

Zprovoznění kola před začátkem sezony nemusí být nijak náročné. Mnoho úkonů zvládnete jistě doma sami, ovšem není na škodu kolu jednou za čas dopřát kompletní péči v servisu. To zvláště platí pro hrdé majitele elektrokola, jehož údržba by se měla vždy svěřit do rukou odborníků. Na co se tedy zaměřit než poprvé vyrazíte do terénu?

Kontrola pneumatik

Každé kolo má jiné pláště. Pokud vlastníte horské kolo, pneumatiky jsou široké a mají výrazný vzorek. Zaměřte se tedy na to, zda nejsou příliš ojeté – opotřebený plášť totiž způsobí, že horské kolo neztratí pouze ze záběru a efektivnosti brždění, ale také je náchylnější k defektu. Majitelé silničního kola, které má pláště úzké, si musí dát pozor především na drobné prasklinky, škrábance či jiné drobné defekty na pneumatice. Zkontrolujte také tlak v kolech a v případě potřeby je nahustěte.

Kontrola řetězu

Řetěz by měl být vždy pořádně namazaný. Skřípot a pískání není to hlavní zlo, nadměrné tření totiž může vyústit k nadměrnému opotřebení celého kola včetně řadícího systému. Základ je, aby řetěz byl čistý – očistěte ho tedy od veškerých nečistot, zvláště pokud neproběhla zimní údržba, špína může být zaschlá. S tím si hravě poradí kartáček na zuby nebo myčka na řetěz. Řetěz poté namažte, nejlepší volbou jsou mazadla pro jízdní kola.

Kontrola brzd a dotažení šroubů

Jakékoliv vrzání či vůle, které jste minulý rok nevěnovali pozornost, by mohla být způsobená povolenými šrouby. Vezměte proto nezbytné nářadí a každý komponent pořádně zkontrolujte, zda je dostatečně dotažený. Co se týká brzd, zkontrolujte stav brzdových špalíků či destiček a také lanka.

Prohlídku kola před první jízdou rozhodně nepodceňujte – nejen, že tím prodloužíte životnost svého kola a předejdete případným defektům, ale hlavně zabráníte zbytečným nehodám, které by mohly ohrozit vaše zdraví.