Zahradní architektura: Jaké prvky by na vaší zahradě neměly chybět?

Asi každý majitel rodinné domku a v podstatě i firemního areálu by si přál, aby to okolo daného objektu vypadalo hezky. Ano, úprava předzahrádek a zahrad je bohužel často poměrně náročnou záležitostí. Ať už se do všeho pouštíte s vlastní vervou anebo zvolíte služby profesionálů, rozhodně byste měli myslet na prvky, jež na zahradě prostě a jednoduše nemohou chybět. My se na některé vybrané zaměříme v následujících řádcích.

Upravená travnatá plocha

Velmi důležitá je především přítomnost trávníku. Zahradní architektura s ním počítá v podstatě vždycky. Není se čemu divit, protože zelené plochy vypadají naprosto nadčasově. Pokud se o trávník staráte, zcela jistě bude ozdobou jakéhokoli exteriéru. Volit lze jak klasický výsev, tak i třeba travní koberce, jež se staly doslova hitem posledních let. Krásná travička nenarušovaná nejrůznějšími plevelnými rostlinami vypadá opravdu skvostně.

Se solitéry to nepřehánějte

Mnozí z nás se snaží do prostoru zahrady začlenit co možná největší množství nejrůznějších předmětů. Ty bohužel s celkovým laděním prostoru nemusejí vůbec korespondovat. Méně někdy znamená skutečně více. I proto je dobré to třeba s velkými kameny, dřevěnými palisádami, kůly a podobnými ozdobnými prvky nepřehánět. Už vůbec není nutné volit kýčovité trpaslíky, které ještě někde stále najdeme.

A co relaxační zóny?

Na ty určitě nelze zapomínat. Člověk totiž na zahradě nehledá pouze mnohdy uklidňující fyzickou práci, ale především relax. I proto byste měli mít pergolu, případně soubor laviček a stolu nebo jiné zahradní posezení, kde budete vyhledávat klid. V žádném případě nezapomínejte ani na děti, jež by měly mít také v zahradním prostoru svůj koutek. Nejrůznější prolézačky a domečky k jejich zábavě patří. Ať už potřebujete zahradu vyladit jakkoli, vsaďte na služby profesionálů. Naším tipem je společnost BENED - zahradní architektura s.r.o., jež se vám o exteriér kompletně postará.