Gabiony slouží jako opěrné zdi i okrasné prvky na zahradách

Gabiony jsou tvořeny drátěnou konstrukcí, která je vyplněna kamenem. Konstrukce je opatřena ochranným povlakem zinku a hliníků, jako výplň se nejčastěji používá lomový nebo přírodní kámen. Na opláštění kamenů se používají gabionové sítě, jež tvoří ocelové dráty o průměru čtyři milimetry s povrchovou úpravou. Známe gabionové ploty a opěrné koše, ovšem často se používají na zahrádkách či jako zpevňovací materiál svahů.

Přirozený vzhled, nízká cena a dlouhá životnost gabionů

Gabiony v porovnání s dalšími konstrukcemi, ploty nebo zpevňovacími systémy vyhrávají na celé čáře z hlediska pořizovací ceny a dlouhé životnosti. Díky svému složení z kamenů výtečně zapadnou do přírodního terénu i městského prostředí. Gabionové ploty nepotřebují žádnou speciální údržbu, nemusejí se natírat ani mořit. Při zakládání gabionových plotů, drenáží a zpevňovacích soustav není ve většině případů potřeba stavět železobetonové základy, stačí pouze hutný kamenitý základ.

Přírodní drenáž bez zvláštní izolace

Gabiony jsou vlastně také přírodní drenáží, která propouští a absorbuje energii vody. Díky tomu je snížen tlak na opěrnou stěnu. Při srovnání s běžným kamenným obložením na beton se při stavbě gabionových prvků nemusí nic izolovat. Gabiony se vyznačují také vysokou odolností vůči povětrnostním vlivům, především mrazu. Díky své pružnosti vstřebávají i drobné propady podloží. U gabionových staveb nedochází k praskání a zčernání spár, protože u gabionů žádné spáry nejsou.

Suchá montáž umožňuje stavby gabionů i v zimě

Gabiony se stavějí jednoduchou technologií, na niž je možné bez problémů kdykoliv navázat. Gabiony se dají rozšířit, prodloužit a zvýšit. A protože se gabionové ploty, zídky a okrasné prvky stavějí suchou montáží, může se další stavba realizovat klidně v zimě a vlhku. Což je další výhoda oproti jiným stavebním úkonům, jež je možné provádět většinou za sucha a tepla. V neposlední řadě je třeba zmínit nejdůležitější pozitiva. Gabiony mají výtečné statické vlastnosti, působí zcela přirozeným dojmem v jakémkoliv prostředí a neruší ráz krajiny a zastavěných oblastí, přestože jejich vzhled je moderní. Máte-li zájem o levné gabiony – cena vás překvapí.