Virtuální sídlo přinese nejen úsporu peněz

Virtuální sídla jsou hitem poslední doby – a není divu. Profesí, při nichž vůbec není potřeba vlastní kancelář, přibývá. Pokud spravujete e-shop, živíte se jako programátor, designér, copywriter nebo specialista online marketingu, nepotřebujete k výkonu své práce nic jiného než počítač, připojení k internetu a elektrickou zásuvku. Proč tedy každý měsíc zbytečně platit kancelářské prostory?

Co je virtuální sídlo?

Každý podnikatel, firma i OSVČ musí mít zapsané své sídlo, ovšem nemusí se v něm fyzicky nacházet. A právě proto si tolik lidí zařizuje virtuální sídlo. Je to vlastně jen korespondenční adresa, kam vám chodí pošta, případně vás tam navštěvují zákazníci a partneři. Zpravidla tam na recepci dokonce sedí sekretářka, která se o příchozí postará, vyřídí telefonáty, přepošle dopisy apod.

Co na to úřady?

Přestože na virtuálních sídlech není nic špatného, některé finanční úřady s nimi mají docela problém. Je to způsobené tím, že spousta lidí si virtuální kanceláře pořizuje z důvodu úniku před kontrolami. Například s kanceláří v Praze se šance kontroly ze strany úřadů rapidně snižuje, protože kapacity prostě nejsou takové, aby bylo možné v hlavním městě neustále kontrolovat všechny.

Pokud si ale kancelář zařídíte za jiným účelem, než je únik kontrolám, nemáte se čeho bát. Chcete-li se vyhnout problémům, dobré bude sjednat si sídlo společnosti Brno či v nějakém jiném městě než v Praze.

Do virtuální kanceláře se dá docházet

Virtuální kancelář nemusí být úplně neskutečná. Záleží, kde a u koho si ji zřídíte, ale ve většině případů je možné na dané adrese využívat i pronájem kanceláře po předchozí domluvě. To je vhodné pro schůzky se zákazníky a partnery, abyste si je nemuseli vodit domů.

Od toho, zda potřebujete pouze adresu, administrativní služby Brno nebo i občasný pronájem kanceláře, se pochopitelně odvíjí cena. Částky se každopádně pohybují v řádech několika stokorun, což je mnohem levnější, než kdybyste si platili pronájem fyzické kanceláře.