V čem všem je nízký tlak v pneu nebezpečný?

Správný tlak ve vašich pneumatikách je naprosto zásadní nejen pro pohodlnou jízdu, ale především pro vaše bezpečí na silnici. Většina řidičů a majitelů aut si nebezpečí podhuštěných pneumatik nepřipouští. Proto si v tomto článku shrneme všechna potenciální rizika.

Pro bezpečný provoz

Podle různých odhadů se na českých silnicích pohybuje až čtvrtina aut s alespoň jednou podhuštěnou pneumatikou. To je jistě velice znepokojivý údaj. Řízení s nesprávně nahuštěnými pneumatikami totiž může vážně zkomplikovat ovládání vozidla a tím pádem rapidně snížit bezpečnost řidiče, spolujezdců i okolních účastníků silničního provozu. Příliš nízký tlak v pneumatikách navíc vede k zvětšení třecí plochy mezi běhounem a vozovkou. Pneumatika se pak mnohem rychleji zahřívá, což výrazně zvyšuje riziko defektu.

Takže je určitě namístě si sáhnout do svědomí a vzpomenout si, kdy jste naposledy zkontrolovali tlak v pneumatikách. Optimální frekvence je jednou za měsíc a pak pokaždé, když se chystáte na delší cesty. Nezapomínejte také na to, že podhuštěné pneumatiky také nezanedbatelně prodlužují brzdnou dráhu vašeho vozidla, takže prakticky znemožňují náhlé zastavení.

Finanční stránka věci

Zatím jsme řešili pouze bezpečnost, ale podhuštěné pneumatiky se projeví i ve vaší peněžence. A to tím, že se rychleji opotřebovávají i tím, že znatelně zvyšují spotřebu paliva. Doporučený tlak pro přední a zadní pneumatiky bývá zpravidla různý, ale zpravidla lze obě informace snadno najít v manuálu na liště řidičových dveří.

Kontrola tlaku a případné dohuštění je nenáročné a levné a za bezpečnost i úsporu peněz to jistě stojí. Pokud si ale s měřením tlaku v pneumatikách nevíte rady, navštivte profesionály v pneuservise. Ti vám pomůžou nejen se správným tlakem v pneumatikách, ale i s jejich výměnou a výběrem nové sady.