Léto v sedle kola – po Česku i v zahraničí

Léto se dá trávit různě. Někdo preferuje pasivnější druh odpočinku a dává přednost polehávání u vody, jiný si svou dovolenou nedovede představit bez pohybu. Jedním z oblíbených způsobů aktivního trávení volného času je jízda na kole.

Objevujte svět

U nás je cykloturistika přímo srdeční záležitostí, o čemž svědčí hustá síť cyklostezek, kterými je Česká republika doslova protkaná. Vznikají kolem měst a obcí a vedou krásnou a rozmanitou přírodou i kolem historických i kulturních památek. Velké popularitě se těší především cesty za vínem po malebné krajině jižní Moravy. Nemusíte však zůstávat pouze v Česku, vydejte se v sedle jízdního kola objevovat celý svět – Skotsko, Francie, Itálie, Ukrajina nebo třeba Norsko patří mezi destinace, které rozhodně mají čím překvapit. Předtím, než se však na aktivní dovolenou vydáte, pečlivě se na ni připravte, ať si můžete všechny krásy vychutnávat plnými doušky.

Buďte připraveni

Tím hlavním, bez čeho se neobejdete, je pochopitelně kolo. V závislosti na terénu se rozhodněte, jestli dáte přednost horskému či silničnímu kolu. Nejdůležitější je, aby bylo v perfektním stavu. Určitě si zaslouží odborný servis, kde vám všechno seřídí a překontrolují. Obzvlášť pokud se chystáte do zahraničí, pak vězte, že se vám tato investice vyplatí dvojnásob.

Samotné kolo však není vše. Do cyklobatohu s sebou přibalte také další důležité věci, které se vám na výletě mohou hodit. Rozhodně by vám neměla chybět pumpička a sada na lepení duší. Defekt totiž umí přijít v tu nejméně vhodnou chvíli a proměnit tak pohodovou jízdu ve strastiplnou „procházku“.

Nastudujte si rozdíly

Důležité rovněž je, aby bylo kolo vybavené vším, čím být má. Povinná výbava se však může stát od státu lišit, proto si vše nastudujte předem. Nejen, že tak ušetříte vaši peněženku nechtěných výdajů, ale hlavně posílíte svou bezpečnost. Rozdíly se mohou týkat nošení cyklistické helmy, reflexních prvků, světel, zvonku nebo třeba míry tolerance alkoholu.

Pojistěte se

Nezapomeňte ani na cestovní pojištění. Nikdy nevíte, co se může stát a vždy je tak lepší být připraven na všechny možné scénáře. Samozřejmě však doufáme, že si užijete bezproblémovou dovolenou bez nehod a zdravotních komplikací.