Paradontóza: jak jí předejít

Paradontóza je vážné onemocnění dásní. Toto může v pozdním stádiu končit až vypadáváním zubů. Jak zuby nejlépe chránit, aby je paradontóza nikdy nepostihla? To se dozvíte v dnešním článku!

Co je to paradontóza?

Paradontóza je zánět dásní, který postihuje především dospělé. Je to onemocnění, které je nejčastější příčinou ztráty zubů v pozdějším věku. Nejčastějšími příčinami paradontózy jsou špatná ústní hygiena, přítomnost měkkého a tvrdého zubního povlaku, mikroorganismy, nesprávný skus, špatná imunita, stres, nevyvážená strava nebo chronická onemocnění. Pokud je tato nemoc vážná, může dojít k viklání zubů, postupně i k vypadnutí zcela zdravého zubu.

Jak paradontóze předejít?

Nejlepší prevencí je správné čištění zubů - technika i kvalitní zubní kartáček. Kartáček na zuby by měl mít rovné štětiny a měl by být měkký. Zubní plak byste si měli odstraňovat i z mezizubních prostor pomocí malých kartáčků. Abyste zabránili onemocnění zubů, měli byste si čistit i jazyk a dásně, na kterých se též množí bakterie. Kartáček na zuby a další pomůcky na čištění zubů měňte každé tři měsíce. Důležitá je i volba zubní pasty. Na té nešetřete. Vhodná je například přírodní bylinná zubní pasta, v případě prvních problémů i pasta na zánět dásní.

Po čištění zubů je vhodné vypláchnout dutinu ústní antibakteriální ústní vodou. Některé ústní vody jsou speciálně určené pro léčbu paradontózy. Jednou za čas si také můžete udělat masáž dásní šťávou z čerstvého citronu nebo speciálními toniky. Důležitá je i skladba stravy. Sladké cukrovinky raději vyměňte za ovoce a zeleninu. Aby se dásně prokrvily, pomáhá jim i dlouhé žvýkání potravy.

Nepodceňujte riziko paradontózy a pečujte o vaše zuby s přípravky a pomůckami té nejvyšší kvality. A hlavně nezapomínejte na pravidelnost a důslednost. A v případě potřeby vám poradí a pomohou odborníci – ať už zubař, nebo dentální hygienista.