Znáte pravidla čajové etikety?

Čaj patří hned po vodě k nejrozšířenějším nápojům na světě. To jenom potvrzuje, že se rozhodně nejedná jen tak o ledajaké pití. Abychom si jeho chuť mohli užít naplno, je třeba znát a dodržet jistá pravidla – etiketu. Pokud se tedy chystáte doma uspořádat čajový dýchánek pro vaše přátele nebo hodláte vyrazit do čajovny, měli byste vědět, co se sluší a patří, ať neuděláte zbytečné faux pas.

Důležitá trojkombinace

Servírujte minimálně tři druhy kvalitního sypaného čaje, aby si vaši hosté mohli vybrat podle své chuti. Chybět by neměly klasické černé čaje bez dalších přísad, své zastoupení musí mít rovněž čaje zelené a v neposlední řadě i bylinkové - to kdyby někdo upřednostňoval nápoj bez kofeinu. Tato trojkombinace je základ. Fantazii a kreativitě se však meze nekladou, takže máte-li dost čajového servisu, klidně můžete nabídnout i pestřejší „menu“.

Příprava je základ

Na přípravu si vyhraďte dostatečné množství času a řiďte se přesnými instrukcemi pro konkrétní druh čaje. Univerzální návod, který by popisoval dobu louhování či teplotu vody, neexistuje, každý z nich totiž vyžaduje něco jiného. Pokud jde o samotné servírování, pak před nalitím konvičku na čaj s šálkem vypláchněte vařící vodou, aby měly správnou teplotu a nápoj v nich vydržel déle horký. Poté vložte čaj, zalijte vodou a nechejte luhovat. Použité nádobí umývejte pouze vlažnou vodou, vyhněte se agresivnějšímu způsobu čištění.

Co musíte vědět

Pravidla platí i pro vaše hosty. Šálek čaje je nutné mezi jednotlivými loky postavit na stůl, obzvlášť během konverzace se nesluší držet ho ve vzduchu. Stejně tak ho nikdy neberte do dlaně a vyhněte se také zvednutému malíčku – jedná se o přežitek z doby, kdy hrníčky neměly ouška. Etiketa dokonce předpisuje i takovou drobnost jakou je míchání. Společenská pravidla radílžičkou jemně pootáčet z pozice na šesté hodině ke dvanácté. Když jsme u té lžičky, ať vás ani nenapadne ji olizovat. Při pití ji vyndejte z hrníčku a odložte na podšálek.

Co nesmí chybět

K dobrému pití by nemělo chybět něco dobrého na zub. Postačí drobné občerstvení. Zatímco ke kávě se podávají sušenky, k čaji se skvěle hodí slané jednohubky nebo sendviče. Na stole by rovněž neměla chybět „dochucovadla“, aby si každý mohl vyladit nápoj podle svého vkusu – cukr, med, mléko, smetana nebo na plátky nakrájený citron.Tak, vytvořte vašim přátelům jedinečný zážitek, na který jen tak nezapomenou!