4 zajímavá fakta o vlasech

Zatímco jedni si s nimi nevědí rady a zvlášť po ránu je dokážou pořádně potrápit, pro druhé jsou jejich pýchou. Řeč je o vlasech. Zde přinášíme pár zajímavostí, které jste o nich možná ještě neslyšeli.

Jiný kraj, jiný vlas

Předně je třeba říct, že vlasy rozhodně neslouží jenom na parádu. Fungují totiž jako určitá bariéra, chrání pokožku před vlivy vnějšího prostředí, UV zářením, horkem, mrazem.Lidské vlasy se liší podle jednotlivých kontinentů. Afričané mají kudrnaté, Asiaté rovné, silné a velmi odolné - plešatění se u nich objevuje jen výjimečně, na rozdíl od Evropanů. Blond vlasy najdeme zase jen na našem kontinentu - na mysli máme samozřejmě ty přirozeně blond. Ve světové populaci tvoří světlovlasí lidé jen 2% a jejich podíl se stále snižuje. S velkou pravděpodobností se tak brzy stanou doslova ohroženým druhem.

Růst vlasů

Vlasy nám průměrně vyrostou asi o 0,3 mm denně, což dělá zhruba centimetr za měsíc. To znamená, že chcete-li, aby vám dosahovaly do pasu, budete si muset „počkat“ asi sedm let.Nejrychleji rostou vlasy Asiatům, nejpomaleji naopak černochům. Chcete-li podpořit rychlejší růst vlasů,pak do vaší stravy zařaďte více vitamínů a minerálů a konzumujte dostatek bílkovin, ty jsou totiž jejich základním stavebním kamenem. Ve vašem jídelníčku by proto nemělo chybět libové krůtí či kuřecí maso, ryby, vajíčka, sójové produkty a ořechy. Vyzkoušet můžete také speciální kosmetické přípravky, například přípravky na rychlejší růst vlasů jakým je minoxidil

Stop padání

Průměrně má každý člověk na své hlavě asi sto tisíc vlasů. Jejich počet se liší i v závislosti na barvě – světlovlasí lidé jich mají více, asi 140 tisíc, zrzaví zase méně, pouze okolo 90 tisíc.Denně jich každému z nás asi okolo stovky vypadne. Padání vlasů se však dá zmírnit mnoha způsoby –pomoci mohou speciální produkty, jako jsou masky, šampony, séra či spreje. Doporučována je také masáž hlavy, která zlepšuje krevní oběh v pokožce a tím pomáhá vyživit vlasy a jejich kořínky.

Stárnutí vlasů

I vlasy a vlasová pokožka stárnou, stejně jako naše kůže. A šediny nejsou jedinou známkou přibývajících let. Naše hříva začíná po čtyřicítce řídnout, vlasy jsou tenčí, jemnější a mnohem méně bohaté. Stárnutí sice nezastavíte, ale můžete ho výrazně zpomalit – stačí si hlídat stravu, dodržovat zdravou životosprávu, dostatečně spát a používat speciální produkty vlasové kosmetiky, které vaši hřívu omladí a dodají jí objem. A uvidíte, že váš skutečný věk vám nikdo hádat nebude!