5 triků jak na dokonale umytá okna

Okna by se měla umývat minimálně dvakrát do roka. I tak je ale tato domácí práce mezi ženami i muži velmi neoblíbená. Jak si mytí oken zpříjemnit, vyzrát na šmouhy a těšit se z krásně čistých oken po delší dobu? To se dozvíte z našich 5 praktických tipů na mytí oken!

1. Teplota vody

Jedním z důvodů, proč se vám na oknech při mytí vytváří šmouhy, je špatná teplota vody. Také používáte na mytí oken vařící vodu, jelikož ta je "přece nejlepší"? Omyl! V příliš teplé vodě se snižuje účinnost mycích prostředků, a tak se vám přípravek pouze po okně rozmaže a vzniknou šmouhy. Ideální teplota vody pro mytí oken má maximálně 30 stupňů.

2. Vhodné přípravky

Sáhnete při mytí oken někdy i po prostředku na nádobí nebo jiném čističi? Pak si zaděláváte na problém. Pro dokonale čistá okna se nejvíce hodí přípravky k tomu ručené. Jedině tak si nejlépe poradíte s nečistotami a šmouhami. Naštěstí je nabídka prostředků velká a výběr je tak snadný.

3. Správný postup

Určitě je vám jasné, že mytí oken se nezaměřuje pouze na skleněné plochy, umýt se musí i rámy. Na těch je vždy nanesená vrstva prachu, pylu a dalších nečistot. Vždy při mytí oken proto dodržujte postup: nejprve rámy a až poté skleněné plochy. Pokud byste začali leštit nejdříve samotná okna, ušpinili byste je poté nečistotami z rámů, a mohli byste začít úplně nanovo.

4. Trik našich babiček

Naše babičky neměly vždy po ruce speciální přípravky, které zaručují krásný vzhled oken, a přesto se jim okna blýskala čistotou. Jak to dělaly? Stačily jim obyčejné noviny! Po nanesení přípravku na mytí oken jej jednoduše začněte stírat novinami, které okna dobře naleští. Pozor si však dávejte na noviny z lesklého papíru, které nejsou vhodné.

5. Čím čistit

Pokud se vám nelíbí vidina toho, jak leštíte okna novinami, existuje mnoho dalších skvělých pomocníků, kteří vám zaručí krásný vzhled oken. Použít můžete například utěrky z mikrovlákna, které mají vysokou absorpční schopnost a jsou vhodné pro čištění i leštění skel. Skvělým pomocníkem z moderních přístrojů je i multifunkční čistič oken Orava CO-270, který můžete využít nasucho i namokro. Čistění oken je s ním velmi snadné, jelikož je vybaven 360 ° otočnou hlavou. Multifunkční čistič oken Orava CO-270 má ergonomický tvar pro snadnou obsluhu, je vhodný pro všechny rovné povrchy včetně oken, zrcadel nebo obkladů, využít jej však můžete i pro vysávání a čištění gaučů, záclon nebo postelí. Čistič oken Orava CO-270 vydrží pracovat při nabité baterii až 30 minut. Objem nádoby je 150 ml a šířka stěrky je 26 cm. Čistič oken je vybaven HEPA filtrem, který zachytí každou nečistotu.

Rádi byste si usnadnili mytí oken? Čistič oken Orava CO-270 může být váš na www.orava.cz pouze za 1 279 Kč.