Usnadní vám datová schránka život?

Datové schránky byly představeny se snahou zjednodušit fyzickým i právnickým osobám komunikaci s orgány veřejné moci. Do dob jejich vzniku bylo nezbytné vše vyřizovat osobně či poštou, teď už to jde elektronicky. Spolu s výhodami ovšem přišly i nevýhody. Jak to vlastně s těmi datovými schránkami funguje?

Stejnou otázku si položil Michal Hardyn a na svém webu www.hardyn.cz problematiku velmi hezky rozepsal. Pokud vás tedy bude zajímat cokoliv bližšího, nejspíš tam danou informaci najdete. Pojďme si ale v rychlosti shrnout to nejdůležitější.

Jaký je smysl datové schránky?

Datová schránka je takové osobní elektronické úložiště, pomocí nějž komunikujete s veřejnou správou. Můžete zde posílat dokumenty v elektronické podobě, což je daleko rychlejší a levnější pro stát i pro vás. Dokonce lze takhle snadno odeslat i daňové přiznání. A kdyby se někdy objevil problém, lze snadno dokázat, že vy jste dokument v pořádku poslali.

Mnozí lidé se tážou, zda je zasílání citlivých informací přes internet bezpečné. Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá – hodně záleží na vás. Datová schránka přihlášení jménem a heslem vyžaduje vždy. Heslo si však volíte sami a měli byste ho každých 90 dní měnit. Vydání nových přihlašovacích údajů po zapomenutí hesla je zpoplatněno. Pokud schránku používá více lidí, každý by měl mít vlastní přístup.

Druhým opatřením je zabezpečení webového rozhraní, přes nějž ke schránce přistupujete. Lze využít například informační systém Moje datová schránka, ale i komerční produkty jako Datovka, či dokonce mobilní aplikace iDatovka. Každý si může vybrat, jaký systém mu nejvíce vyhovuje.

Pomůže právě vám?

Datová schránka je vhodná zejména pro osoby, které jsou zvyklé komunikovat elektronicky. Pro ně má spoustu výhod, šetří jim čas i peníze. Ostatně počet zřízených datových schránek, který v současné době dosahuje přes 800 000, mluví za vše. Na seznam držitelů datových schránek se můžete podívat na portále veřejné správy. O zřízení schránky je potřeba zažádat osobně, poštou či opět elektronicky pomocí formuláře.