Jak zajistit bezpečnost zboží při přepravě? Kvalitní fixační materiály to zařídí

Zabalit předměty určené k přepravě do novin je jednou z možností, těžko se pak ale můžete divit, když zásilka nedorazí v pořádku. Sáhnout tedy raději po bublinkové fólii, kterou jste si tak rádi lupali v dětství? To je určitě lepší, my vám dnes ale přestavíme jiné možnosti.

Zafixujte předměty v krabici

Že se během přepravy se zásilkami nezachází zrovna pěkně, a to ani tehdy, pokud jste je označili jako křehké, není žádné tajemství. Stížnosti na přepravce, když se škoda již stala, vám většinou k ničemu nepomohou. Proto je nutné věnovat velkou pozornost prevenci. Pouhé zabalení předmětů nezaručí jejich naprostou bezpečnost při transportu, protože se stále mohou posouvat a jsou vystaveny riziku nárazů. Při balení tedy nesmíte zapomenout na výplňový a fixační materiál, který zaplní prázdné místo v krabice a případné nárazy utlumí. Lze jím také prokládat jednotlivé kusy v balení, aby se nepoškodily navzájem. Na výběr máte z mnoha druhů materiálů, mezi nimiž hrají prim pěna a polystyren. Stejně dobrou alternativou jsou polštářky vyplněné vzduchem.

Fixační tělíska

Výplň v podobě tzv. chipsů, kousků měkkého materiálu, jednoduše nasypete do krabice tak, aby zaplnila veškerá volná místa v balení. Zásilka tím bude dokonale chráněna před otřesy a nárazy. Pro fixační tělíska samozřejmě platí určité nároky – především se musí jednat o lehký materiál, aby se nezvyšovala cena za přepravu. Mimo to by měl být suchý, bezprašný a samozřejmě nezávadný. V poslední době se proto nejvíce osvědčuje tzv. Flo-Pack, zelená pěnová tělíska z recyklovatelného materiálu. Tato tělíska splňují všechna výše uvedená kritéria, jsou antistatická a navíc nepřenáší žádné aroma. Vyrábí se také v bio verzi a seženete je v 500 nebo 400 l balení.

Vzduchové polštářky

Největší výhoda vzduchu spočívá v tom, že alespoň ten je u nás (prozatím) zadarmo. To se projevuje i na ceně fixačních výplňových polštářků, která je v přepočtu na vyplněný objem výrazně nižší, než u jiných řešení. Lidé si pochvalují také jejich nízkou hmotnost a snadnou skladovatelnost. Koupit je můžete již naplněné, nebo ještě výhodněji jako prázdnou, 250 nebo 500 m dlouhou roli LDPE či mikrotenových sáčků. V tomto případě si ale budete muset pořídit plnící stroj, zvažte proto, která varianta se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí. Typicky se vyrábí v rozměrech 400 × 260 mm, 200 × 200 mm a 200 × 100 mm. Specializovaná firma, mezi něž u nás patří například společnost INPAP, vám dokáže zhotovit individuální rozměry polštářků na zakázku a poskytne plnící stroj do pronájmu.

Co s většími zásilkami?

Samozřejmě se může stát, že nepotřebujete odeslat pouze zboží, které se vejde do klasické krabice, ale chcete přepravit větší kusy choulostivé povahy. I pro vás mezi moderními výplňovými materiály existuje vhodné řešení. Jednou z možností jsou laminované desky Polylam, které vaši zásilku ochrání proti nárazům a odření. Jsou vyrobeny z kvalitní LDPE pěny s uzavřenou strukturou buněk a mohou se pochlubit mimořádnou hustotou. I obyčejné polystyrenové desky však mohou posloužit k proložení jednotlivých kusů a zabránit mechanickému poškození. Další zajímavou možností jsou ohebné pěnové profily, které si zformujete, jak bude třeba. Protože se vyrábí z odolného materiálu, můžete je používat opakovaně různými způsoby, a až přece jen doslouží, lze je ekologickým způsobem recyklovat. Jsou tenké a lehké, přesto však poskytnou vynikající ochranu proti nárazům. Prodávají se v různých rozměrech, typicky v balení po několika stovkách kusů.

Nechte si poradit

Stále si nejste jisti, která alternativa bude pro vaše účely nejvhodnější? Společnost INPAP s působností v celé ČR vám poskytne nejen obrovské skladové zásoby všech zmíněných materiálů, ale i odborné poradenství. Řešení si tak můžete nechat ušít přímo na míru. Získáte jistotu, že všechny zásilky dorazí i ve vánočním shonu v pořádku, a vaši zákazníci budou spokojeni.