SHZ hasí požár automaticky a rychle

Stabilní hasicí zařízení jsou dnes v mnoha budovách samozřejmostí. Tam, kde se nacházejí kulturní památky, se dokonce stala povinností. Jsou totiž považována za nejefektivnější systém hašení požáru. K hašení dochází automaticky a prakticky okamžitě bez jakékoliv nutnosti zásahu člověka.

Stabilní hasicí zařízení (SHZ) představují velmi efektivní způsob hašení požáru. Díky sprinklerovým hlavicím nastaveným na určitou teplotu dochází k identifikaci požáru už v jeho počátcích. Hlavice jsou vlivem vysoké teploty způsobené požárem otevřeny a dochází k hašení přímo v místech budovy, kde k požáru došlo. Díky tomuto systému dochází ke značné minimalizaci škod, a právě z těchto důvodů sprinklery v mnoha případech vyžadují i pojišťovny.

Pro které budovy jsou sprinklery vhodné?

SHZ neboli sprinklery jsou typicky instalovány v budovách, ve kterých se denně pohybují lidé. Jedná se například o školy, výrobní budovy, nemocnice, školy, obchodní centra, garáže, ale také sklady.

Povinnost instalace SHZ

SHZ jsou často instalována na základě předpisů a norem, které majiteli budovy přímo ukládají chránit osoby a majetek před požárem právě prostřednictvím sprinklerů. V tomto případě se jedná velké sklady, haly a hangáry, výškové budovy a hotely, které mají počet podlaží a počet buněk vyšší než normové hodnoty.

Vytvoření projektu pro instalaci SHZ

Před instalací SHZ v budovách je nutné nechat si vytvořit projekt, který bere v potaz technické parametry budovy, stupeň rizika i možnost dodávky vody.

Sprinkplan s.r.o.

Na projektování SHZ dle platných norem se u nás v ČR zaměřuje například společnost Sprinkplan s.r.o., a to již od roku 2012. Projekty sprinklerů jsou dodávány včetně výkazů výměr a samozřejmostí je koordinace s dalšími profesemi i spolupráce při realizaci.