Spodní prádlo v historii

Všechny věci, které známe dnes, si v minulosti musely projít určitým vývojem. Nejinak je tomu i u spodního prádla. Jaká byla jeho úloha v minulosti? Provázelo celé lidské dějiny? A kdy se z praktické věci stala módní záležitost?

První spodní prádlo na světě

Mezi prapředky spodního prádla lze bezpochyby zařadit bederní roušku, která provázela lidstvo na začátku jeho existence. Nejednalo se ani tak o způsob, jak se zahalit, ale spíše jak se ochránit před chladem, nečistotami a úrazy. V pozdější době, zejména na blízkém východě, se spodní prádlo nenosilo vůbec. Místo něj se oděv začal vrstvit a tak vznikl svrchní a spodní oděv. Zatímco svrchní oděv např. v Římě byla slušivá tunika, spodní oděv sloužil místo spodního prádla a měl chránit před chladem a nastydnutím, ale také v horkých dnech jako ochrana před propocením.

Barbarské kalhoty

Dlouhou dobu se nosili pouze tyto oděvy, skutečná revoluce nastala až s „vynalezením“ kalhot. Zjistilo se totiž, že kalhoty dokáží ochránit před zimou lépe než volné tuniky. Také se v nich lépe jezdilo na koni i pracovalo. Stejně jako v předchozí módě i s nástupem kalhot se oblečení začalo vrstvit a vznikly tak první spodky. Původně to byly jen kusy látky obmotané okolo beder, později se čtvercová látka podvinula mezi nohama a upevnila k opasku. Zdali v této době existovala i nějaká verze dámského spodního prádla, není známo. Během středověku se s nástupem různých módních vln, měnilo i pánské spodní prádlo. Začalo již mnohem více připomínat pánské trenýrky, i když se jeho délka v různých dobách lišila. Společný však vždy byl použitý materiál – prostá lněná látka.

Moderní doba

Až s nástupem 19. století se spodní prádlo ustálilo na podobě širokých kalhot, které byly určené i ženám. Zanedlouho tento trend ovládl celý svět a každá movitější dáma tento kus oblečení měla v prádelníku. Během let se tyto široké kalhoty postupně zkracovaly a úžily, zejména proto, aby ženám nebyla zima pod vyztuženými sukněmi, ale zároveň, aby spodnička nevyčnívala zpod oblečení ven.

Mezi pány byla mezitím móda nosit místo spodního prádla overal. V zimě to byl neocenitelný vynález, avšak v létě se zase tolik neosvědčil. Tehdy se pánské spodní prádlo zkrátilo a zůstalo v podobě, v jaké ho známe dnes.