Přerůstají vám starosti s financemi přes hlavu

Přerůstají vám starosti s financemi přes hlavu? Díky těmto tipům si s nimi hravě poradíte

Jen málokdo má v životě to štěstí, že by měl dostatek peněz na rozhazování. Většina rodin žije s jasně daným příjmem a musí přemýšlet, kam které peníze poputují.  Udržet finance není jednoduché.  Přinášíme pár tipů, jak si poradit s financemi.

pexels-photo-259200.jpeg

Příjmy a výdaje

Víte, kolik vlastně činí rodinné příjmy a výdaje? Kolik je splátka nebankovní půjčky? Není nic jednoduššího než si pěkně sednout a vzít si do ruky papír a tužku, rozepsat, jaké jsou rodinné příjmy a výdaje. Do prvního sloupce vepište všechny povinné výdaje, částky, které utrácíte pravidelně každý měsíc a není možné je vyškrtnolut. Jen tak budete mít jasný přehled o tom, kolik si můžete dovolit utratit.

Kam všechny peníze unikají?

Znáte už všechny své příjmy a výdaje? Pak je důležité se zaměřit na to, kde utrácíte zcela zbytečně. Tušíte, kolik vás stojí měsíčně jídlo, oblečení, zábava? Alespoň jeden měsíc si poctivě všechny své údaje zapisujte. Budete mít okamžitě přehled o tom, kde jsou všechny vaše peníze. Zjistíte tak, za které položky utrácíte příliš.

Mějte dluhy pod kontrolou

Stále méně rodin dnes prochází životem bez půjček. Je jedno, zda jde o půjčku od kamaráda nebo o půjčky bez doložení příjmů. Vždy je potřeba mít své dluhy pod kontrolou. Hrozí zde nebezpečí, že jednu půjčku začnete splácet druhou a z dluhové spirály není cesta ven. Máte-li pocit, že vám peníze přerůstají přes hlavu, pak rozhodně vyhledejte pomoc odborníka. U mnoha organizací najdete pomoc zdarma.

Máte-li příliš mnoho půjček, může vám pomoci konsolidace,  u hypotéky zase refinancování na výhodnější úvěr. Půjčky ihned na ruku síce pomůžu, ale půjčujete-li si stále dokola, můžete se i tímto způsobem dostat do dluhové pasti.

Při sjednávání půjček buďte více než obezřetní. Dluhů se jen tak nezbavíte. Konsolidací získáte nižší splátku, ale rozhodně se dluhu nezbavíte. Nevýhodné je refinancovat úvěry, které jsou těsně před splacením.  

Splátky hraďte včas a kdykoliv je to možné, uhraďte splátku navíc. V případě většího počtu úvěrů začněte splácet ty, které mají nejvyšší úrok.

Stanovte si finanční cíle

Vhodným řešením je stanovit si vhodné finanční cíle. Splatit půjčky, vytvořit si správnou finanční rezervu, naspořit si do budoucna, našetřit na byt, apod. V případě, že víte co chcete, bude se vám mnohem lépe šetřit.  S jasně daným cílem a rozpočtem se vám bude šetřit mnohem lépe.

S tím souvisí také fakt, že byste měli myslet i na horší časy. Snažte se vytvořit finanční rezervu, byť třeba malou. Nejde jen o případy, kdy je třeba koupit nový spotřebič, ale také pro případ ztráty zaměstnání nebo nemoci.

Zvažte oddlužení

Změnila se vaše finanční situace natolik, že nestíháte splácet své závazky? Pak je možná načase zvážit možnost oddlužení. Podmínkou je být schopný za 5 let splatit alespoň 30% všech závazků.

Zvyšte své příjmy

Je mnoho možností, jak navýšit  své příjmy. V prvé řadě přesčasy v práci, brigádou. Lépe placeným řešením může být správa vlastního eshopu. Naučte se například tvorbu grafiky, copywriting nebo práci v klientském servisu. Každá koruna navíc znamená splacenou část dluhu.

Co dělat, když máte dluhy?

Opakování je matka moudrosti, proto vám přinášíme stručný přehled rad co dělat, když máte dluhy:

  • měsíční poplatky a finanční závazky hraďte co nejvyšší splátkou

  • začněte s dluhy, které mají nejvyšší  úroky

  • neutrácejte zbytečně, nenechte se nalákat reklamami

  • odkládejte si pro sebe i malou částku

  • uskromněte se tak, abyste na odložené peníze nemuseli sahat

  • naučte se nové dovednosti

  • úspěch i neúspěch spočívá ve vašich návycích

  • získejte peníze navíc vyděláváním v jiném, lépe placeném oboru, než je ten váš