Vybrat půjčku, kterou zbytečně nepřeplatíme, to je kumšt

Vybrat půjčku, kterou zbytečně nepřeplatíme, to je kumšt. Ale my víme, jak na to!

Potřebujete pořídit novou pračku, obnovit mrazák, případně nechat udělat větší opravu na autě? A na nutnou investici nemáte dost hotových peněz? V takových případech se hodí třeba půjčka před výplatou. Jenže svět půjček je na první pohled nepřehledný. Někdy může být výběr té správné půjčky komplikovaný a hlavně náročný na váš čas. My vám proto přinášíme několik rad k tomu, aby výběr byl jednoduchý, rychlý a dobrý.

money-1934037_1920.jpg

Co vždycky musíte vědět o půjčkách?

Než budete hledat tu správnou půjčku, kterou hlavně zbytečně nepřeplatíte, musíte být vybaveni následujícími informacemi:

1. Půjčují banky, ale i nebankovky

Půjčky se poskytují v sektoru bankovním i nebankovním. U toho bankovního není co řešit, banky i stavební spořitelny jsou tradičními institucemi, u kterých jistě víme, co můžeme čekat. Nabídnou nám klasickou půjčku, kontokorent nebo kreditku.

V sektoru nebankovním působí jak úvěrové společnosti, které musejí mít zažádáno o licenci od České národní banky, tak také fyzické osoby, u nichž však úvěrování může být značně rizikové (vztahuje se na ně méně přísná legislativa). Nebankovní úvěrové společnosti podléhají v oblasti půjček stejným zákonům jako banky. A i ony vám poskytnou třeba kreditní kartu, ovšem i běžnou půjčku.

2. Nebankovky jsou pružnější

Ano, všeobecně jsou nebankovky mnohem rychlejší než banky. A také ke klientům vstřícnější v oblasti jejich speciálních požadavků. Takže pokud vás trápí výdaj rychlý (okamžitý), musí přijít na řadu půjčka rychlá. A právě nebankovky jsou v tomto ohledu rekordmany.

S nebankovkou je mnohem snazší dohodnout individuální podmínky každé půjčky. Hlavně díky tomu, že jde o menší společnosti, kde není tak velký byrokratický aparát, jako právě v bankách. Takže individuální splátkový kalendář, možnosti odsunutí splátek, speciální termíny čerpání, to vše je u nebankovek běžnou záležitostí. V bance to však může být poměrně velká překážka.

3. Cenou půjčky není jen úroková míra

Půjčky, až na pár výjimek, nejsou zadarmo. Jejich cenou je tzv. RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů. Takže nikoliv pouze úroková míra, ta tvoří jen část ceny půjčky. K úrokové míře se připočítávají ještě poplatky za kde co. Například za sjednání půjčky, za vedení půjčkového účtu, za výpisy apod. Nemusejí tyto poplatky být všude, to je jasné. Ale jsou půjčky, kde právě poplatky jejich cenu dost navyšují.

Jenže, dokonce ani v RPSN nemusí být započítány všechny náklady (ano, zákon o spotřebitelském úvěru to umožňuje), proto jedinou jistotou ohledně celkové ceny půjčky je splátkový kalendář a ve smlouvě uvedená tzv. „celková částka ke splacení“.

A co ty výjimky v půjčkách, co jsou zadarmo? Na trhu najdete některé poskytovatele půjček, kteří vám nabídnou první půjčku zdarma. A to třeba i deset tisíc korun. Služba je opravdu zdarma, takže vrátíte jen to, co jste si půjčili. Jde o reklamní tah na zákazníka, aby nebankovky ukázaly svou přívětivou podobu, takže si můžete být jistí, že to není podfuk.

Jak tedy na výběr té správné a pokud možno co nejlevnější půjčky?

Je to jednoduché. Zapamatujte si výše uvedené informace a pak použijte srovnání půjček online. Ano, přesně tak. Online srovnávače jsou v této oblasti neskutečnou výpomocí pro ty spotřebitele, kteří si chtějí půjčit. Co umějí?

  • Na jednom místě vám přinášejí informace o většině poskytovaných půjček v ČR.

  • Informace o půjčkách i poskytovatele půjček mají prověřené. Takže se nemusíte obávat, že byste naletěli podvodným společnostem. V online srovnávačích jste v bezpečí.

  • Jejich další výhodou je nezávaznost. Co tím myslíme? O půjčku žádáte nezávazně. Takže můžete oslovit více úvěrových společností z jednoho místa – z webovek online srovnávače. Ozvou se vám pak zástupci těch společností, u kterých jste zájem o půjčku projevili. Necháte si popsat konkrétní podmínky půjčky, ale půjčku si tu nakonec ani vzít nemusíte.

Závazná je pro spotřebitele až podepsaná smlouva o půjčce, a to dokonce až 2 týdny po jejím podpisu – máte totiž vždycky dva týdny na její bezplatné vrácení.

A pamatujte: Vždy se ptejte na celkovou částku ke splacení. Díky tomu si nejjednodušeji srovnáte, kde přeplatíte nejméně!