Využijte hospodářskou krizi k prospěchu vaší firmy

Hospodářský cyklus má svůj rytmus. Ten lze zpomalit, ale ne odvrátit. Ekonomika v naší zemi je již delší dobu na vrcholu, tento stav je uměle udržován naší vládou. Vrchol upozorňuje na blížící se pokles. Může krize podpořit firemní rozvoj? Nebo je to vždy období plné strachu a boje o přežití? Odpovědi naleznete v podcastu Pavla Hromka pod názvem Jak efektivně řídit firmu. Kratičký rozhovor s panem inženýrem ze společnosti MAR-EKON vás namotivuje a poskytne vám několik důležitých informací.

Pavel Hromek radí…

Využít recesi jako příležitost. Z podcastu se mimo jiné dozvíte, že je nutné se zaměřit na tři základní pilíře společnosti – finanční, personální a výrobní. Nejen v období krize je nutné mít náklady pod kontrolou a vytvářet si finanční rezervy, které využijete k rozvoji i přežití firmy. Mzdové náklady patří mezi ty nejvyšší, proto je nutné si vždy ponechat především klíčové zaměstnance. Udržte si ve firmě lidi, kteří pro ni mají skutečný přínos. Řízení firmy se může na krizové období připravit pomocí auditu. Společnost MAR-EKON vyhodnotí do dvou měsíců stav vašeho podniku a poskytne několik možných strategií, a dokonce vám s realizací té nejvhodnější pomůže. Toto řešení je vhodné především pro střední a drobné podnikatele.

Příklad v praxi

Leadership musí pojmout výše uvedené pilíře jako celek. Vše se vším souvisí. Pavel Hromek uvádí za vzorový příklad jednu společnost s 30 zaměstnanci. Firma byla orientována na výrobní proces v dřevozpracujícím průmyslu. Na základě krizového auditu rozdělila své mzdové náklady na tři sekce – základní, osobní hodnocení a prémie za přínos firmě. Čímž prokazatelně roztřídila i zaměstnance a ušetřila náklady. V době krize, kdy klesá tržní cena většiny věcí, nakupovala vybavení, pozemky a budovy. S příchodem expanze byla společnost připravena vstoupit na trh mnohem lépe než její konkurenti, a tak získala jejich klienty.

Chcete být úspěšným leaderem? Sledujte tipy a rady na FB MAR-EKON.