Co jsou registry dlužníků a jaké následky má dostat se do nich?

O registru dlužníků jste už v nějaké souvislosti jistě slyšeli. Víte ale přesně, co to vlastně je? A jak se člověk nebo firma do takového registru může dostat? Někdy je to snazší, než by se mohlo zdát. Pokud chcete žádat o poskytnutí úvěru, nenechávejte nic náhodě a raději si ověřte, jak na tom s registry jste.

Vzít si půjčku na cokoliv je dnes více než snadné. Ne všichni klienti ale včas platí své závazky. Někteří tak činí vědomě a jiní jen nedopatřením, třeba zapomenou zaplatit pokutu, nebo při stěhování nahlásit novou adresu pro zasílání složenek. Aby se společnosti poskytující finanční prostředky mohly chránit před nespolehlivými klienty a tím pádem riskantními obchody, vznikly registry dlužníků. Věřitelé do nich nahlíží před poskytnutím půjčky, aby si ověřili bonitu klientů a na základě toho se rozhodli.

Není registr jako registr

Registrů dlužníků je více. Všechny úvěrové produkty i žádosti o ně se evidují v Bankovním registru klientských informací (BRKI), kam je vkládají bankovní subjekty, a v Nebankovním registru klientských informací (NRKI), kam je zase vkládají leasingové a půjčovací společnosti. Banky a nebankoví společnosti mají možnost do těchto registrů navzájem nahlížet, ostatně jim jde o to samé. Záznamy se v BRKI i NRKI uchovávají čtyři roky po uhrazení dluhu. Při žádosti o úvěr, kdy nedošlo k uzavření smlouvy, se záznam maže u BRKI po jednom roce a u NRKI po šesti měsících. Být v těchto seznamech ale nemusí být vůbec špatné, pokud pravidelně a včas hradíte své závazky. Naopak může být taková doložitelná dobrá platební morálka u předchozí půjčky výhodou, díky které na novou půjčku snáze dosáhnete.

Solus znamená problém při žádosti o půjčku

Dalším, a tentokrát ryze negativním, registrem dlužníků je Solus. Jeho partnery, kteří do něj vkládají informace o svých klientech, jsou banky, leasingové a půjčovací společnosti, dodavatelé energií a telefonní operátoři. K záznamu obvykle dochází po třech po sobě jdoucích neuhrazených splátkách nebo fakturách. A vymazání není nijak snadné, dojde k němu až po třech letech po uhrazení dluhu. U dluhů telefonním společnostem je tato lhůta pouze jeden rok, ale to jen v případě, že jste pohledávku uhradili dříve, než ji věřitel postoupil vymáhací agentuře.

Některé půjčky mohou získat i dlužníci

Dostali jste se dříve do potíží se splácením a nejste si jisti, jestli už se váš záznam vymazal? Využijte registr dlužníků online zdarma k nahlédnutí. V každém z registrů se dá zažádat o vyhotovení výpisu. Budete tak vědět, na čem jste, ještě dříve, než zamíříte do banky nebo nebankovní společnosti pro úvěr. Ne všechny úvěrové společnosti však do registrů nahlíží. Existuje poměrně široká nabídka firem, pro které není půjčka pro zadlužené žádný problém. Jestliže se ocitnete v situaci, kdy i přes stávající dluhy potřebujete nutně další půjčku, dobře si vše promyslete. Obvykle takové úvěry znamenají vyšší úrokovou sazbu a kratší dobu splatnosti. Je určitě lepší zvolit kompromis, byť s o něco vyšším úrokem, kde nebude příliš krátká doba na splacení a tím pádem i velmi vysoké splátky. Pokud budete vybírat jen ten nejnižší úrok na úkor všech rizik, mohl by to být nepříjemný krok do dluhové pasti.

Dosáhnout na půjčku mají šanci i lidé, pro které byla jediná cesta z dluhů pomocí insolvence. Půjčka v insolvenci má podobná pravidla i úskalí jako jiné půjčky bez nahlížení do registrů. To znamená, že ji dostanete poměrně snadno a rychle, ale za vyšší úrok. I tady je potřeba dobře promýšlet důsledky a volit rozumný kompromis.

Dostat se do dluhů je snadné, důležité je však hledat správnou cestu ven. Registry dlužníků nejsou pro klienty jen zlem, ale často pomohou nezamotat se do spirály předluženosti.