Pronájem nemovitostí Praha – už máte své vysněné bydlení?

Zajímáte se v současné době, jaký pronájem nemovitostí Praha právě poskytuje? Nebo teprve jen přemýšlíte, zda je pronájem to pravé pro vás a zda by nebylo výhodnější nemovitost koupit? Přečtěte si, jak při pronájmu nemovitosti vlastně postupovat.

Proč právě pronájem

Nájemní bydlení představuje ideální variantu pro všechny začínající mladé osoby, které nemají peníze na rozhazování. Jedná se o skvělý začátek a způsob osamostatnění se.

Bydlení v pronájmu tak přináší hned několik výhod:

  • Nízké počáteční investice – obvykle jen složíte kauci ve výši jednoho nájmu dopředu
  • Možnost se přesouvat – mladí lidé ještě obvykle netuší, kde se nakonec usadí. U nájemního bydlení se tak můžete přesouvat neomezeně
  • Skvělý odrazový můstek pro mladé lidi

V neposlední řadě je také třeba brát v úvahu fakt, že koupě nemovitosti v současné době vyjde docela draho. Jak se můžete dočíst například v TOMTO článku, úrokové sazby jednotlivých hypotečních úvěrů totiž vzrostly.

Pronájem nemovitostí Praha – jak vybrat to pravé bydlení

Již jste rozhodnuti, že půjdete do pronájmu? V tom případě vás čeká ještě spousta povinností. Dříve než se pustíte do samotného hledání, promyslete si nejprve všechny důležité detaily. Máte představu o tom, zda budete v novém domově bydlet sami? Nebo vás bude více a o finanční náklady se budete dělit? Postupovat můžete podle následujících kroků.

Velikost hraje roli

S předchozí otázkou se váže i uvažování nad tím, po jak velkém bydlení toužíte. Jednotlivci zřejmě postačí malá garsonka. Pokud chcete bydlet v páru, možná budete chtít mít každý svůj prostor nebo brát v potaz možný brzký příchod dítěte. No a někteří z vás možná upřednostní bydlení v obrovské vile, kde budou mít dostatečné množství prostoru.

Co se týče cen, ZDE se můžete dočíst, že ceny jednotlivých nemovitostí v Praze v příštích letech klesat nebudou. Je tedy zřejmě zbytečné čekat na nějaké snížení cen.

Sever nebo jih

Dalším bodem při plánování bydlení je uvažování o lokalitě. Zde pro vás může být vodítkem současná situace nebo touha po nějaké konkrétní čtvrti. Chcete bydlet v blízkosti vaší práce? Nebo školy? V tom případě se poohlížejte po bydlení v dané lokalitě. Pokud jste zase naopak flexibilní a chcete ušetřit nějakou tu korunu, vyplatí se zvážit okrajové části našeho hlavního města. Právě zde totiž může být bydlení o něco levnější. V tomto kroku se rozhodně nebojte oslovit své známé a kamarády, kteří vám sdělí své vlastní zkušenosti s různými pražskými lokalitami.

Buďte aktivní

Pokud již máte předběžnou představu o velikosti nemovitosti a její lokaci, přichází na scénu samotné hledání. Před tím ještě doporučujeme stanovit si maximální měsíční částku, kterou jste schopni za nájem pravidelně platit. Bude pro vás skvělým vodítkem v případě, že byste se nemohli rozhodnout.

Nejprve se obraťte opět na svoji rodinu nebo přátele. Zkuste se jich zeptat, zda nevědí o nějaké volné nemovitosti k pronájmu. Mnohdy se tak dostanete k zajímavým nabídkám, na které byste na internetu třeba ani nestihli natrefit. Pokud však vaši známí nic neporadí, nezoufejte. V té chvíli využijte služeb internetu a projděte si co nejvíce realitních serverů. Nabídky na nájemní bydlení se zde přitom mohou objevit kdykoliv, a proto nezapomínejte být aktivní a dívat se klidně několikrát za den.

Reagujte rychle

Zalíbila se vám nějaká nabídka nájemního bydlení? V tom případě myslete na to, že je třeba reagovat opravdu co nejrychleji. Nikdy nevíte, kdy si stejnou nemovitost prohlíží i desítky dalších zájemců. Rovnou proto zkontaktujte uvedenou osobu a domluvte si prohlídku nemovitosti na nejbližší možný termín.

Už jen podepsat smlouvu

A pokud vás nemovitost na prohlídce zaujme, neváhejte své pocity ihned sdělit majiteli nebo přítomnému realitnímu makléři. Následně se domluvíte na předání klíčů, podepsání nájemní smlouvy a už nic nebude bránit tomu, abyste začali plánovat vybavení svého nového domova.