Brzda: měření skutečného výkonu motoru

Chiptuning představuje v dnešní době čím dál oblíbenější způsob, jak zvýšit výkon motoru. Nespornou výhodou je však také menší spotřeba paliva. Co to však pro majitele vozidla ve skutečnosti obnáší a jak se může o zvýšení výkonu motoru přesvědčit?

Při zvýšení výkonu, které může dosáhnout až několika desítek procent, není už v dnešní době nutná sebemenší technická úprava vozidla. O to je mnohdy těžší zjistit jeho skutečnou hodnotu, která se může značně lišit od údajů uváděných prodejcem vozidla, nebo dokonce výrobcem. Jak předejít nepříjemnostem, které mohou souviset s neznalostí aktuálního výkonu motoru?

Jak zjistit skutečný výkon

Měření výkonu motoru  je mezi milovníky rychlých automobilů známé spíše pod pojmem „brzda“. Předpokládaný a skutečný výkon motoru mohou značit dvě zcela odlišné hodnoty.

Řidič, který se v automobilech aspoň trochu vyzná, nemá většinou problém poznat, že se předpokládaný a skutečný výkon nějak zásadně liší a nenechá se zmást. Reálná hodnota pro něj však přesto zůstává záhadou, přitom se rozhodně jedná o velmi důležitý údaj, který by měl každý majitel vozidla znát.

Kde si nechat změřit skutečný výkon

Možnost měřit výkon by už v dnešní době měla být v rámci chiptuningových firem samozřejmostí. Mnoho firem se však stále brání investicím do „brzdy“, i přes přání svých zákazníků. Může to ukazovat na jejich neprofesionální přístup, neboť měření výkonu motoru je důležitou součástí chiptuningu. I když od mnohých samozvaných odborníků uslyšíte nejednou opak, vězte, že „brzda“ je důležitá a měření výkonu motoru se rozhodně vyplatí. O tom je přesvědčena i společnost DynoMax, která nabízí měření výkonu v Brně.

Přestaňte hádat a konečně zjistěte, jaký je reálný výkon vašeho vozidla. Třeba budete příjemně překvapeni!