Křídlové nebo posuvné interiérové dveře? Co se vám bude hodit víc?

Zařizování interiéru v bytě, ale i v kancelářích je potřeba řádné promyslet. Kromě estetické stránky je v první řadě důležitá ta funkční. Správně zvolená architektonická řešení pomáhají s každodenním příjemným užíváním prostor a s úsporou cenného místa. Jedním z klíčových momentů je i výběr dveří. Jaké varianty existují? V jakých případech zvolit jednotlivé typy? To vám prozradíme v tomto článku.

Klasické dveře do interiéru

Běžné interiérové dveře známe snad všichni. Mají otevírací křídlo a jejich využití je opravdu univerzální. Velkou výhodou je i výběr různých barevných variant a designových provedení. Dveře do interiéru mohou být vyrobeny z masivu, laminátu a dýhy. Novinkou poslední doby jsou moderní typy se skrytou zárubní, které se hodí pro zvýraznění čistých linií v interiéru a nezabírají zbytečně příliš místa. Základem úspěšného výběru je volba kvalitního dodavatele pro záruku odpovídajících vlastností a dlouhé životnosti.

Kdy vsadit na křídlové dveře

Případů, kdy je vhodné zvolit křídlové dveře, existuje celá řada. Mají své výhody v podobě jednoduchého otevírání a snadné manipulace. Na druhou stranu se však nehodí do místností, kde je málo prostoru. V situaci, kdy budete zvažovat jejich pořízení, je nezbytné pamatovat i na místo, kam se bude křídlo dveří otevírat. V těsně řešených průchodech a u menších místností zvolte raději posuvnou variantou.

Druhy posuvných dveří

Další variantou jsou posuvné dveře. Ty jsou vhodné zejména do míst, kde by otevírání křídla nebylo prostorově možné. Zároveň se často upřednostňují i díky své eleganci a jemnému designu, který je podle volby konkrétního modelu vhodný snad do všech interiérů. V rámci posuvných dveří rozlišujeme dva druhy, které se liší svým uchycením.

První variantou jsou posuvné interiérové dveře na stěnu. Jejich velkou výhodou je fakt, že nevyžadují žádné stavební úpravy. Jedná se o překvapivě elegantní řešení, kdy se dveřní deska zasouvá podél stěny. Výsledkem je úspora prostoru a jako bonus získáte stylový doplněk interiérů.

Druhým typem jsou posuvné dveře do pouzdra. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že dveřní deska se posouvá do vestavěného pouzdra, které je zabudované do stěny. Díky tomu vypadá celek velmi upraveně a elegantně bez žádných přesahů do vedlejší stěny.

V jakých případech je oceníte?

Posuvné dveře se výborně hodí do míst, která chcete jemně oddělit a nepřijít o prostor nutný pro otevírání dveřního křídla. Jsou vhodným přepažením například vstupu do koupelny, rozdělením obývacího pokoje, oddělením kuchyně a podobně. Záleží na konkrétním interiéru. V každém případě se nejedná o složitě instalovatelné vybavení. Úskalí může spočívat ve výběru, jehož jednoduchost je komplikována poměrně širokou nabídkou a spektrem variant. Pokud si opravdu nebudete vědět rady, můžete o pomoc požádat architekta, případně pracovníka některého z obchodů na internetu i v kamenných prodejnách. Výhodou moderní doby jsou konzultace pomocí internetu.

Jak si vybrat ty nejlepší na trhu?

Nabídka dveří je velmi široká. Pro lepší představu o tom, co skutečně potřebujete, navštivte specializované stránky prodejců dveří, kde se dozvíte všechno podstatné. Důležité jsou použitý materiál a povrchová úprava. V případě netradičních rozměrů vašich prostor určených pro dveře, se budete muset obrátit na specialisty. Výsledkem bude dokonale padnoucí součást do vašeho interiéru.

Nezapomínejte na detaily

Když přijdete do místnosti, jistě si všimnete dveří. Pomáhají utvářet vzhled bytu, takže je nutné pamatovat i na detaily. Kování pro posuvné dveře pomáhá dotvořit jedinečný design a podtrhnout krásu zdánlivě obyčejné věci. Používá se na kliky, úchyty, pro okolí zámku i specifické detaily.