Odšťavňování aneb zdraví v jedné sklenici

Má-li naše tělo správně fungovat, potřebuje mít dostatek živin. Pestrý, zdravý a vyvážený jídelníček je proto nezbytný. Jeho základ by mělo tvořit dostatečné množství ovoce a zeleniny, které je bohaté na vitamíny, minerály a také důležité enzymy. Dostat do sebe všechny potřebné látky, však může být někdy poněkud obtížné.

Tekuté živiny

V tekuté podobě se vám to ale povede hravě, a to díky konzumaci zeleninových a ovocných šťáv. Živiny z nich jsou lehce stravitelné. Navíc skvěle pročistíte vaše tělo, upravíte rovnováhu kyselin a zásad ve vašem organismu, podpoříte trávení, posílíte obranyschopnost a ještě si zajistíte dobrou náladu. K odšťavňování používejte vždy čerstvé suroviny, v jejich kombinování se meze nekladou, stačí tedy jen popustit uzdu své fantazii a pustit se do toho.

Šikovný pomocník

Kromě samotných ingrediencí budete potřebovat také šikovného pomocníka – kvalitní odšťavňovač. Nejlepší službu vám prokážou nízkootáčkové šnekové odštavňovače, třeba ten od společnosti Orava, který nese označení OS-149. Funguje na bázi lisu, šťáva se získává mechanickým tlakem a obsahuje tak až desetkrát více biologicky aktivních látek než ta z vysokootáčkových odstředivých odšťavňovačů, uchovává si tedy více nutričních hodnot i vitamínů.

Rychlá příprava

Příprava domácích tekutých pochoutek je nejen jednoduchá, ale také rychlá. Celý proces vám zabere sotva pár minut. Přístroj totiž zpracuje i velké kusy surovin, takže je nemusíte předem krájet. Jednoduchá je rovněž jeho obsluha a nezdržíte se ani čištěním odšťavňovače. Dužinu, která vám po odšťavňování zbude, nevyhazujte, ale použijte ji třeba na krémové polévky, omáčky nebo sladké moučníky.

Zdraví na cesty

Doma vyrobené šťávy mají přirozenou chuť, protože neobsahují žádné chemické látky. Díky tomu si je zamilujete nejen vy, ale také vaše děti, které už nebudete muset do jídla nutit. Lahodnými tekutými dobrotami můžete doplnit snídani, nebo nahradit svačinu. Vzít si je můžete kamkoli s sebou, ať už se vydáváte do školy, do práce nebo na delší cesty. Vždy tak budete mít po ruce zdravé a kvalitní občerstvení. Tak, investujte do zdraví!