Káva nade vše aneb Může být pití kávy zdravé?

Milujete kávu a dopřáváte si ji i několikrát denně? Pak přesně pro vás je tento článek. Zdraví je jen jedno. A co když si ho právě pitím kávy ničíme? Mnohé výzkumy prokazují, že čaje obsahují antioxidanty. Může je obsahovat také káva? Může káva chutnat, povzbuzovat i uzdravovat?

Proevropský výzkum současnosti, vedený londýnskými vědci, zkoumal 16 let více než půl milionu lidí s cílem zjistit, jak jedince ovlivňuje pravidelné pití kávy nebo čaje. A dospěli k překvapivým zjištěním. Například u lidí pijících převážně kávu, bylo zjištěno nižší procento předčasného úmrtí. U těch, kteří dávají přednost čaji, se zase prokázal nižší výskyt chřipkových onemocnění. A co dál?

Když chceme pomaleji stárnout

Dle zmiňovaného výzkumu jak káva, tak i čaj obsahují spousty antioxidantů zvaných polyfenoly. Ty mohou omezit riziko vzniku zánětů a pomáhají předcházet předčasnému stárnutí tím, že opravují poškozené buňky v těle. Bylo dokázáno, že káva obsahuje v průměru dvaapůlkrát víc antioxidantů než čaj. Velice však záleží na typu pražení, na kvalitě zrnkové kávy a taky na původu kávových zrn. Nejvíce zdraví prospěšných látek a antioxidantů prý obsahují kávová zrna z velkých nadmořských výšek, např. z oblasti Nyeri v africké Keni. A káva z řeckých či tureckých pražíren obsahuje například více antioxidantů než francouzské či italské pražírny.

Když chceme déle žít

Vědecká studie také ukázala, že pravidelné pití kávy snižuje riziko předčasné náhlé smrti. U mužů, kteří pravidelně pili alespoň šest šálků kávy denně, se snížilo riziko náhlého úmrtí o 10 %. U žen spadajících do této kategorie to bylo dokonce o 15 %. Studie nicméně ještě ukázala, že v průměru žijí déle konzumenti čaje, především kvalitního sypaného čaje. Čaj totiž obsahuje jedinečnou směsici chemických sloučenin, které mají údajně moc pozměnit náš genetický kód a lépe se vypořádávat s některými druhy rakoviny.

Když chceme být déle vzhůru

Káva sice může dodávat lidskému tělu energie a díky kofeinu povzbuzovat mysl a bdělost, ale ne nadlouho. Časté pití kávy dle výzkumu naopak vyvolává opačný efekt, a to že lidé po určité době od vypití kávy jsou unavenější, jelikož kofein přestane účinkovat. Navíc se po příjmu většího množství kofeinu mohou objevit stavy úzkosti, zvýší se krevní tlak apod. Pro zvýšení bdělosti lze naopak doporučit pití zeleného čaje např.twinings, který obsahuje sloučeniny, jejichž účinky chrání neurony a zabraňují snižování mozkových funkcí. Pro posílení kognitivních funkcí, především u starších generací, lze doporučit především pití zeleného čaje Matcha.

Když chceme mít zdravé kosti

Pravdou je, že kofein trochu brání absorpci vápníku. To je důvod, proč bývá občas obviňován z toho, že může způsobit řídnutí kostí. Některé studie však dodávají, že trocha mléka v kávě tento efekt vykompenzuje. Blahodárné účinky na kostru má spíše čaj. Dříve se hovořilo o tom, že kosti posiluje černý čaj. Ale prokázalo se, že více kostem prospívá zelený čaj. Pitím zeleného čaje můžeme dokonce urychlit hojení zlomené kosti. Naopak káva sice kosti neposiluje, nicméně kofein v ní obsažený může zvýšit výkon starších svalů. To ocení především starší lidé, kteří chtějí zůstat při síle a omezit riziko pádů.

Můžeme tedy zůstat u faktu, že člověk by si měl dopřát to, co má rád a co mu působí radost a vy se při příštím šálku kávy se už nemusíte cítit provinile a plánovat omezení konzumace tohoto oblíbeného nápoje. Nic totiž není jen černé nebo bílé…