Co si nalít ke štědrovečerní hostině

Vánoce by měly být svátky klidu, míru a pohody, kterou si společně užijeme s našimi nejbližšími. Společně usedneme ke svátečně prostřenému stolu a vychutnáme si pokrmy, které k Vánocům nedomyslitelně patří. Sváteční tabule však není jen o dobrém jídle, ale také o dobrém pití, které chuťové buňky správně navnadí.

Začněte přípitkem

Sváteční hostina by měla začínat přípitkem. K němu se výborně hodí kvalitní šumivé víno, které má výraznou, ne příliš sladkou chuť. Právě takové skvěle sedne jak k rybí polévce, tak i k bramborovému salátu. Na víně v tento slavnostní den určitě nešetřete, vždyť kdy jindy si dopřát něco výjimečného, když ne právě o Vánocích? Pokud však sektům příliš neholdujete, můžete je nahradit lehkým bílým vínem, vedle nešlápnete s Rulandským bílým nebo Ryzlinkem vlašským.

Štědrovečerní klasika

V naší zemi se na Štědrý večer podává obvykle klasika, tedy smažený kapr a bramborový salát. K tomuto jídlu servírujte silné, ale zároveň vyvážené bílé víno s chutí exotického ovoce, ideální je například Chardonnay pozdní sběr s vyšším obsahem alkoholu. V posledních letech se na našich talířích čím dál častěji objevují také další ryby, hlavně ty mořské, které tradičního kapra nahrazují. Výrazně roste například konzumace lososa. Pokud si na něm rádi pochutnáváte také vy, pak ho doplňte suchým růžovým vínem, sáhněte třeba po odrůdě Cabernet Sauvignon.

Sladká tečka

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří také cukroví, ať už to kupované nebo vlastnoručně doma upečené. Protože však existuje mnoho rozmanitých druhů, jako medové perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, včelí úly, marokánky, těžko se dává konkrétní doporučení. Obecně si však tyto laskominy dobře rozumí se sladkými slámovými a ledovými víny a výběry z bobulí. Absolutně přesná pravidla, která by platila pro snoubení chutí, ale neexistují. Pravdou totiž je, že každý z nás má jiné chuťové návyky a jinak mlsný jazýček. Proto tato doporučení berte spíš jako inspiraci a ne jako dogma a vychutnejte si Vánoce podle svého gusta!