Vybíráme podlahu – Jak vybrat tu pravou?

Zařizujete bydlení a přemýšlíte jakou si vybrat podlahu? Právě pro vás je určen náš dnešní článek. Budete možná překvapeni, ale podlaha tvoří podstatný základ vašeho interiéru. Doslova od podlahy začínáme tvořit design místností v bytě. Proto není vůbec jednoduché vybrat si takovou podlahu, která bude splňovat veškeré vaše představy. Ať už máte vybráno či nikoliv, rozhodně nesmíte zapomenout, že podlaha musí být hlavně odolná, bezpečná a snadno udržovatelná.

Podle čeho vybíráme podlahu?

Vybírat podlahu bychom měli podle toho, do jaké místnosti ji chceme použít, podle preferovaného materiálu a samozřejmě podle praktičnosti. Rozhodně také je vhodné zohlednit přítomnost dětí či zvířat v domácnosti.

Když vybíráme podlahu podle materiálu, měla by být příjemná na dotek, teplá, odolná proti opotřebení, vlhkosti a samozřejmě by měla mít také atraktivní design.

Je třeba se při výběru řídit typem místnosti. Musíme si promyslet, jakou bude mít podlaha zátěž při běžném chodu domácnosti. Do obýváku vám bude stačit podlaha se střední zátěží. V obýváku si pravděpodobně bude chtít vyhrát s designem, aby místnost působila útulně a esteticky.

Do ložnice nebo dětského pokoje jsou vhodné ekologické podlahy, marmoleum či dřevěné podlahy. V případě, že máte doma psího či jiného zvířecího mazlíčka, doporučuje se podlaha vinylová.

Jaký druh podlahy si vybrat?

Podlahové krytiny můžeme rozdělit dle materiálu na laminátové, dřevěné podlahy, vinylové podlahy.

Laminátové podlahy mají řadu výhod: neulpívají na něm stopy po těžších předmětech a jejich nižší cena oproti dřevěným podlahám, jelikož nejde o přírodní materiál. Výhodou je téměř neomezený výběr povrchů a dezénů. Laminát má nejen výborné praktické vlastnosti, ale velmi jednoduše se i pokládá. Ihned po aplikaci můžete podlahu používat a v případě poškození můžete lamelu snadno vyměnit za novou.

Dřevěné podlahy jsou oblíbené hlavně díky svým tepelným vlastnostem. Mají dobrou izolaci. Podlahy ze dřeva jsou proto teplé a příjemně se po nich chodí. Do domácností si je vybíráme, protože jde o přírodní materiál a jejich design nepodléhá tolik módním trendům a podlaha ze dřeva nám vydrží krásná desítky let. Pokud zvažujete investici do dřevěných podlah, měli byste také vědět, že dřevo citlivě reaguje na teplotní změny. Nevýhodou je většinou jejich vysoká pořizovací cena, ale za to si můžete vybrat z mnoha povrchů a barev. Oblíbené jsou matné a hedvábné povrchy, ale i lakované s vysokým leskem. Velmi módní a žádané začínají být také parkety.

Vinylová podlaha je pevnější typ krytiny s teplým povrchem. Je vhodná do kuchyně nebo do chodby, což jsou v podstatě nejvíce zatěžované místnosti. Pokud budete chtít vinylovou podlahu lepit, je vhodné mít povrch bez nerovností.

V tuto chvíli si stačí jen rozmyslet, co bude pro vaše bydlení nejvhodnější. Zda vyžadujete otěruvzdornost, vyberte si laminát. Pokud chcete odolnost proti vodě a vlhkosti, pak zvolte lepený vinyl. Pro milovníky ekologie a přírodních materiálů budou tím nejlepším řešením přírodní ekologické a dřevěné podlahy.

Tak snad již máte jasno. A pokud ne, neváhejte se obrátit s prosbou o radu na školené odborníky.