Sháníte byt v Praze? Plaťte místo nájmu hypotéku

Ceny bytů sice rostou, jenže to se odráží i na výších nájmu. Tím, že půjdete do podnájmu, tedy ve finále moc neušetříte – spíš naopak. Peníze budete dávat do kapsy pronajímateli, místo abyste je dávali bance za hypotéku a spláceli po částech byt, který vám zůstane. Výše splátky může být i nižší než nájem.

Zejména v hlavním městě poptávka po bytech výrazně převyšuje nabídku. Spousta bytů je totiž využívána ke krátkodobému pronájmu. Majitelům vyjde lépe, když byt pronajmou turistům na pár dní. Dostanou více peněz, a ještě zamezí poškození vybavení, jelikož turisté se obvykle potřebují jen někde umýt a vyspat. I to je jedna z příčin, proč se zvedají nájmy. Všechno tedy mluví ve prospěch hypoték.

Je to sice závazek, ale víc nevýhod hypotéka nemá

Proč vůbec uvažujete o bydlení v nájmu? Jestli se chystáte v Praze žít i do budoucna, je zbytečné na něco čekat. Až si najdu práci, až se nám narodí děti, až dostuduji. Všechno tohle jsou jen výmluvy, které vás připraví o peníze. Spočítejte si, kolik ročně zaplatíte za nájem. A kolik to dělá za tři nebo pět let? Hypoteční kalkulačka vám pak napoví, jakou část bytu už byste za tu dobu mohli mít splacenou.

Vzít si hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření je sice závazek, ale z dlouhodobého hlediska jde o velmi rozumné řešení. Dáváte srovnatelnou, v některých případech i nižší částku, než kdybyste platili nájem. Nevyhazujete však peníze oknem, nýbrž je investujete do něčeho, co vám už zůstane.

A co když se pak rozhodnu žít jinde?

Tak byt prostě prodáte a půjdete jinam. Hypotéka přece není překážkou při prodeji, byt se dá prodat i s ní. V současné době se to takhle dělá naprosto běžně a cena bytu se tím nijak nesnižuje. Kupující si může hypotéku refinancovat pomocí jiného úvěru. Co s ní udělá, už je jen na něm.

Takže co dál? Vyhlédněte byt snů a zjistěte, kde vám nabídnou hypotéku s přijatelnou splátkou. Přestaňte už vyhazovat peníze oknem za nájem.