Lahodné smoothies z papáji

Sladký žlutá dužina, specifická chuť a hromada semínek uprostřed. Papája je neobyčejně zdravým ovocem. Obsahuje všechny důležité vitamíny, minerály i vlákninu a mimo jiné i antioxidanty.

Exotika na talíři

Papája pochází ze střední Ameriky, ale v současnosti se pěstuje i v jiných částech světa. Má hruškovitý tvar a plody mohou být dlouhé až půl metru. Uvnitř plodu jsou také semena, která se jíst mohou, avšak jejich chuť je velmi nahořklá.

Jaké pozitivní účinky při pravidelné konzumaci papáji můžete zaznamenat? Jedním ze zvláštností papáji je to, že dokáže efektivně štěpit bílkoviny. Pokud si ji tedy dopřejete např. k masu, lépe jej strávíte v vstřebáte živiny. Ovoce je také plné antioxidantů, které bojují s volnými radikály a snižují tak riziko rakoviny. Papája také snižuje hladinu stresu v těle a redukuje projevy cukrovky. Také pro lidi, co trpí sníženou funkcí štítné žlázy, je toto ovoce velkým pomocníkem.

Recepty na smoothie

Z papáji se dají připravit úžasné smoothie, kterým můžete nahradit snídani či svačinku.

Papájový krém

1 papája

1 banán

1 jogurt

½ hrnku strouhaného kokosu

½ hrnku ovesných vloček

1 lžíce medu

Zázvorové smoothie

1 papája

1 jogurt

kus zázvoru

1 citron

1 lžíce medu

½ hrnku mandlového mléka

Kokosové smoothie

1 papája

1 ananas

1 bílý jogurt

500ml kokosového mléka

½ hrnku strouhaného kokosu

K umixování smoothies je potřeba šikovný kuchyňský mixér. Vyzkoušejte vysokootáčkový mixér Orava RM 1550, který je vynikajícím pomocníkem do každé moderní domácnosti. Nejenom, že si poradí s přípravou smoothies, a to i z tvrdého ovoce či zeleniny, ale v přehledem rozmixuje i obilí, ořechy či led. Ve velké dvoulitrové nádobě hravě připravíte koktejly, polévky, omáčky či dětskou výživu. Součástí mixéru je ostrý nerezový nůž se šesti čepelemi. Přístroj je jednoduchý na obsluhu a také na údržbu. Všechny odjímatelné části se mohou mýt v myčce nádobí.

Pokud vás mixér Orava RM 1550 zaujal, najdete jej na webu www.orava.info.