Zastavárna aut vám nabídne desítky tisíc za váš vůz. Jak taková půjčka funguje?

V situaci, kdy vás trápí nedostatek financí, vám může pomoci zastavárna aut. Tu přitom najdete spíše ve větších městech. Jedná se v podstatě o nebankovní společnost, která nabízí takzvanou půjčku se zástavou auta. Zajímá vás, jak funguje a jak probíhá její vyřízení?

Jak půjčka funguje

Autozastavárna funguje na podobném principu, jako zastavárna klasická. Výměnou za uložení vašeho vozu do zástavy vám nabídne odpovídající finanční kompenzaci. Autozastavárny přitom nabízejí dvě varianty této půjčky.

U první možnosti je třeba, abyste svůj vůz umístili na parkoviště autozastavárny a nechali jej zde po celou dobu čerpání půjčky. Jakmile vyrovnáte svůj závazek, s vozem můžete zase bezstarostně odjet. Druhá varianta spočívá v tom, že svůj automobil můžete stále každodenně používat. U této varianty přitom obvykle společnosti nabízejí nižší půjčku než u první možnosti.

Je tedy na vás, abyste nejprve zvážili, která varianta je pro vás výhodnější. Záleží pochopitelně jednak na tom, jakou finanční sumu potřebujete a jednak taky na tom, zda se bez vozu po nějakou dobu obejdete.

Rychlejší než v bance

Proces vyřízení půjčky se zástavou auta je mnohem rychlejší než u většiny produktů bankovních společností. A to zejména díky tomu, že autozastavárny nevyžadují například nahlížení do registru dlužníků nebo dokládání vašich příjmů.

S bankami se dále někdy může pojit i nepřiměřené jednání. Slyšeli jste například o tom, že nabízejí jiné úrokové sazby, než jaké vám následně naúčtují? Více si o tom můžete přečíst v TOMTO článku.

Výhodou je dále fakt, že je tento produkt neúčelový. Jak se píše ZDE, znamená to, že získané peněžní prostředky můžete využít úplně na cokoliv. Nikdo tak nevyžaduje dokládání účelu.

Zastavárna aut vaši žádost vyřídí ve 4 krocích

Pokud se pro půjčku se zástavou auta rozhodnete, je třeba projít poměrně jednoduchým procesem vyřízení. Nemusíte se však obávat. Většina autozastaváren deklaruje výplatu peněz v hotovosti jen do několika málo minut od podpisu smlouvy.

Abyste půjčku získali, je třeba splnit několik náležitostí. V prvé řadě musíte být starší osmnácti let a pochopitelně i mít k dispozici vůz. Dále si připravte doklad totožnosti (bohatě postačí občanský průkaz) a rovněž doklady k vozu. Potřebovat budete například malý a velký technický průkaz a hodit se budou i potvrzení o povinném ručení nebo provedených opravách.

Revize vozidla

Jako první je třeba se do autozastavárny dostavit společně s vozem, který plánujete zastavit. Ten následně projde důkladnou kontrolou pod dohledem zkušeného pracovníka. Ten se zaměřuje jak na vnitřní stav vozu, tak i stav motoru a dalších důležitých součástek.

Stanovení hodnoty

Dalším krokem je následné vyčíslení hodnoty vozu. Tato hodnota přitom odpovídá maximální možné částce, kterou je vám ochotná autozastavárna půjčit. Vy si můžete pochopitelně vybrat částku nižší. Vždy je třeba zvážit své osobní potřeby a také brát v úvahu možnosti splácení. V případě, že se totiž dostanete do dlouhodobé platební neschopnosti, se váš vůz stane majetkem autozastavárny.

Smlouvu si vždy přečtěte

Následuje sepsání smlouvy, do které je třeba zanést vše podstatné. Kromě období, na které je půjčka sjednávána, zde například najdete i splátkový kalendář. Smlouvu si vždy důkladně prostudujte a v případě, že narazíte na nějaké nejasnosti, se neváhejte ozvat.

Vyplacení probíhá v hotovosti

A závěrem již jen stačí smlouvu podepsat. Následně dojde k vyplacení sumy v hotovosti do vašich rukou. Peníze můžete přitom použít na cokoliv. Časté je financování vybavení domácnosti nebo třeba plánované rekonstrukce.