Co naplánovat před stavbou domu

Rozhodli jste se, že si postavíte dům, a přemýšlíte, jak se do stavby pustit co nejefektivněji? Nejdříve si ujasněte, jak by měl váš vysněný dům vypadat, kdo všechno v něm bude bydlet, a poté začněte krok po kroku s přípravami.

Jak začít

V první řadě byste si měli rozmyslet, zda chcete dům stavět svépomocí, nebo se obrátíte na odborníky. Pokud zvolíte stavbu rodinného domu na klíč, tak ušetříte spoustu času, stresu a problémů. Stavba domu na klíč je také ekonomicky výhodnější, protože si můžete vybrat nízkoenergetickou stavbu a ušetřit tak náklady za bydlení.

Dalším krokem je nalezení a koupě vhodného pozemku, kde můžete stavět. Následuje zpracování projektové dokumentace a návrh domu. Samozřejmostí je stavební povolení a právní stránka. Velmi důležitá je také finanční rezerva, kterou byste neměli podcenit. Ať už budete stavět za část naspořených peněz, nebo si budete brát na dům hypotéku, vždy myslete také na výdaje, které mohou být neplánované a mohly by vás nepříjemně zaskočit.

Vyberte pozemek

Pokud chcete stavět bungalov, tak volte dostatečně velký pozemek, aby vám kolem domu zbyl i prostor na venkovní posezení či pár záhonků a prostor na hraní pro děti. Pokud plánujete nízkoenergetickou dřevostavbu nebo jiný rodinný dům na klíč, tak dbejte také na orientaci pozemku, dostupnost infrastruktury a zajímejte se i o ochranná pásma, věcná břemena, zástavní práva nebo požadavky CHKO. V ideálním případě by měl být váš pozemek pro stavbu rodinného domu vybaven také inženýrskými sítěmi.

Plán vašeho domu

Při stavbě rodinného domu na klíč myslete na to, že stavíte dům, který možná jednou zdědí vaše děti, a investujete tak i do jejich budoucnosti. Nechte si tedy postavit bydlení na míru, které bude hlavně pohodlným domovem pro vás a vaše děti. Nechte si zpracovat projektovou dokumentaci a dobře zhodnoťte prostorové, designové a tepelné záměry. Zajímejte se také o to, jak dlouho bude stavba domu trvat, jaké má vámi vybraná firma reference a rozhodně nepodceňte ani technické detaily konkrétního domu a možnost alternativních zdrojů.

Nízkoenergetický dům

Pro úsporu za topení a náklady pro chod domu vybírejte nízkoenergetické domy, které mají kvalitní okna, jsou zateplené a pomocí moderních technologií vám výrazně ušetří náklady na provoz. Nízkoenergetický bungalov, dřevostavbu nebo jiný druh domu můžete postavit téměř kdekoliv. Pokud se vám investice do vlastního bydlení zdá příliš velká, zkuste si spočítat, kolik zaplatíte za nájem, a uvidíte, že místo toho můžete raději investovat do své budoucnosti.