Znáte výhody a nevýhody plastových, hliníkových, dřevěných a špaletových oken?

Plánujete výměnu oken na rodinném domě? Pokud se nedokážete rozhodnout, jaká okna by se vám nejvíce líbila, přečtěte si zásadní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů. Zaměříme se na plastové, hliníkové, dřevěné a špaletové modely.

Nejoblíbenější

Věřte, že popularita plastových oken je v tuzemsku i jinde ve světě veliká. Rámy z plastu bývají vyráběny většinou z PVC. Do něj se přidávají další látky, aby byl výsledný výrobek stabilní, barevně stálý a houževnatý. Každá firma má své metody. Možná jste nevěděli, že do tropických a mrazivých oblastí jsou nutné rozdílné směsi. Nicméně se plastová okna pyšní dostupnou cenou a moderními vícekomorovými profily, které se postarají o úsporu tepla. Lze vyzdvihnout snadnou údržbu, lesk, tvrdost a žádné vylučování zdraví škodlivých látek. Je nutné zmínit pestrou paletu designů, tvarů a barev.

Nejekologičtější?

Snad každý má v lásce přírodní materiály. Dřevěná okna jsou ekologická, vkusná a hezky se na ně dívá. Konstrukce ze dřeva se pyšní pevností a tvarovou stálostí, proto se obejdou bez vnitřních výztuh. Kvalita je na vysoké úrovni, ale jen v případě, že se obrátíte na spolehlivou firmu. Dřevěné produkty ohromí mnoha barvami, odstíny. Navíc jsou mechanická poškození jednoduše opravitelná.

Nejmodernější

Nároční klienti nedají dopustit na hliníková okna. Většinou se instalují do luxusních vil. Disponují vzduchovými mezerami a těsněním na rámech i křídlech. Nelze jim upřít dokonalé technické vlastnosti, jako jsou odolnost, pevnost, barevná stálost, minimální údržba a estetická stránka. Jedinou nevýhodou je vysoká pořizovací cena.

Nejkrásnější

Určitě si pamatujete kastlová či špaletová okna. Tento druh má křídla na vnější i vnitřní straně, která se otevírají samostatně. Většinou je vídáme na historických budovách anebo na venkově. V případě, že vlastníte nemovitost, kde je nutné podle památkářů zachovat její vzhled, špaletová okna jí dodají nový kabátek.