Chcete nové kolo? A víte jak na to?

Dnes už neexistují pouze dva druhy kol a můžete si vybrat ze široké nabídky. Proto je před koupí kola vhodné zvážit mnoho hledisek. Správný výběr se odrazí nejen na vaší spokojenosti při projížďkách, ale také na delší životnosti kola. Je tedy podstatné třeba i to jakým stylem budete na kole jezdit, či na jakém povrchu.

Přečtěte si, o těch nejoblíbenějších druzích cyklistických kol, ať máte lepší představu, z čeho vybírat.

Sjezdové kolo si můžete snadno splést s horským kolem s odpruženou přední vidlicí na kolo a zadní stavbou. Sjezdová kola mají ale jinou konstrukci, díky které vidlice dosáhnou vyšších zdvihů, a proto je tento typ vhodný spíše do náročného terénu, respektive pro jízdu z kopce dolů. Pokud si chcete pořídit kolo na delší vzdálenosti, sjezdové kolo nebude to pravé pro vás.

Krosové kolo můžete použít jak na terén, tak i na silnici. Krosové kolo může mít odpruženou přední vidlici, ale zdvih je nižší než u horského kola. Hodí se pro jízdu po polních a lesních cestách, ale i po zpevněných cestách a silnicích. Jeho obliba poslední dobou stoupá a je ideální volbou pro cykloturistiku.

Horské kolo se hodí spíše do náročného terénu. Vybírat můžeme mezi třemi typy horských kol - kolo s pevným rámem a vidlicí, kolo s odpruženou přední vidlicí a pevným rámem a třetí typ má odpruženou jak vidlici, tak i rám. Horská kola jsou ideálními společníky pro jízdy v terénu mimo cesty, jezdit s ním však můžete i po cestách a silnicích.

Trekkingové kolo je vhodné především na pevné cesty a silnice. A tak pokud budete na kole jezdit spíše jenom do práce či na kratší vzdálenosti, můžete si právě takové kolo pořídit.

Chcete jezdit sportovní či závodní jízdu na silnicích či uzavřených okruzích? Pak je pro vás tím pravým silniční kolo. Do terénu je ale naprosto nevhodné, což je jistě na první pohled jasné i těm méně zkušeným, třeba už jen díky tomu, že kola u tohoto typu jsou mnohem užší, určené pro rychlou a svižnou jízdu po rovném povrchu bez nerovností a překážek.

Pokud toužíte po klasice a módnímu trendu elektrokol jste zatím nepodlehli, z těchto několika zmíněných typů si jistojistě vyberete ten pravý prostředek pro vaši jízdu.