Zanikne tradiční role muže a ženy?

Feminismus, genderová studia a propagátoři unisexu – to vše přispívá k tomu, že se pomalu a jistě stírají rozdíly mezi oběma pohlavími. Jak daleko to však zajde? A jak do tohoto schématu zapadají tradiční hodnoty a role mužů a žen?

Je jasné, že doby, kdy žena zůstávala v domácnosti, pečovala o děti a ve volných chvílích popíjela s přítelkyněmi sypaný čaj či kvalitní kávu na zahrádce v předměstí, jsou dávno pryč. A to nejen z toho důvodu, že v každé domácnosti můžete připravit svoji oblíbenou kávu za pomoci moka kávovaru či domácího kávovaru. Moderní žena chodí stejně jako muž do zaměstnání a zbytek času musí dělit mezi sebe, domácnost, muže a děti. Vzhledem k tomu, že přispívá do finančního rozpočtu, se však nabízí otázka, co je v současnosti role muže? Pokud se žena podílí penězi na chodu domácnosti, zastává polovinu mužovi hlavní role. V důsledku toho je mnoho mužů zmatených a vyvolává to v nich pocity nejistoty. Co ve světě, kde se žena zvládne sama uživit, vést svoji domácnost, vychovávat děti a ještě si najde čas na svůj osobní život?

Rovnoprávnost?

Tradice praví, že žena pečuje o rodinný krb a muž-lovec zaopatřuje rodinu. My jsme tu nastolili rovnost pohlaví a v naší společnosti dělají oba totéž. Znamená to však, že jsme opravdu stejní? Měla by společnost určovat roli ženy a muže? A měla by se tato rovnoprávnost promítnout i do výchovy našich dětí?

Nejlepší variantou je rovnováha. Ve zdravém vztahu by totiž měl být zastoupen element ženy i muže. A i když se od tradičních rolí pomalu ustupuje, každý by měl být takový, jaký se cítí být. Ne každá žena totiž touží po dětech či být hospodyňka a je spousty mužů, kteří rádi půjdou na mateřskou dovolenou a budou se starat o domácnost. Vždy je však ve všem potřeba najít soulad. Je potom na každém páru, jaká pravidla si nastaví a jaké role jim budou nejvíce vyhovovat a za jakých podmínek soužití se budou cítit šťastní a naplnění.