Zkuste grilovat lépe a chutněji – na dřevu

Topná sezóna sice na pár měsíců skončila, kvalitní palivové dřevo se však v domácnosti či na chalupě hodí po celý rok. Třeba na grilovačku. Teď se mnozí pozastaví nad tím, k čemu by nám vlastně dřevo na grilování bylo. Všichni přece grilujeme na grilovacím uhlí a speciálních briketách. Jenomže to je právě škoda. Zcela jsme již zapomněli na klasiku, která je sice pracnější, zato chuťový zážitek z grilování je zcela jiný. Je to taková gurmánská alchymie. Každé dřevo se hodí k jinému grilovanému pokrmu. Dává mu specifickou chuť.

Pro grilování steaků a jiných červených mas je ideální jabloň, ořech a především dub. Masu dávají výraznou kouřovou chuť, která zcela změní chuťový zážitek z takto připraveného steaku. Na drůbež se hodí především olše, ale i ovocné dřeviny, kterými jsou jabloň a moruše. Tu však seženete asi jen zcela výjimečně. Pro ryby se pak hodí opět olše nebo třešeň.

I udit se musí na správném dřevu

Léto sice není nejlepším časem na zabíjačku, přesto si však stále častěji v rámci letní grilovací mánie i něco vyudíme. Udí se ryby, maso, masné výrobky, ale stále častěji uzením vylepšujeme po domácku i sýry. Platí zásada, že na uzení se používá výhradně tvrdé dřevo. Určitě to 100% platí zejména pro malé domácí udírny, nebo udírny spojené s grilem, kde dochází k uzení teplým kouřem. To je vlastně v letních podmínkách jediné možné. Uzení studeným kouřem je totiž mnohem zdlouhavější a potraviny by to v letním horku nevydržely. Palivové dřevo vhodné na letní uzení teplým kouřem, ale i na jakékoliv uzení v té nejvyšší kvalitě jsou především buk, dub a javor. Mnozí ale budou oponovat, že při uzení dubem maso hořkne. Takže tradičně se na uzení doporučuje především buk. Zejména pro to teplým kouřem. Vhodné jsou i některé ovocné dřeviny – jabloně, třešně nebo švestky.

Kde sehnat kvalitní palivové dřevo nejen na gril?

Na grilování, uzení, ale samozřejmě i na topení, musí mít dřevo správné parametry. Rozhodně nestačí pokácet na zahradě strom a hned na něm grilovat, udit či s ním topit. Navíc většina z nás nemá fyzický přístup k vlastnímu dřevu a rozhodně se ani nechceme stát odborníky na kácení stromů. Připravit palivové dřevo je zdlouhavé a náročné nejen na čas, ale i na naši fyzičku či správné vybavení nářadím. Nejvýhodnější je vždy dřevo kupovat. Výborným a osvědčeným českým prodejcem, který nabízí palivové dřevo z celkem až třinácti druhů dřevin vhodných nejen na topení, ale i na grilování a uzení, je společnost Optimtop. Palivové dřevo je dodáváno na paletách a k dipozici je ve všech regionech. Dopravu zdarma po celé České republice máte již od objednávky jedné palety. Dřevo objednáte snadno v e-shopu Optimtom.cz.