Výroba tavených sýrů, tavených pochoutek

MILCOM servis a.s.

na úvod trochu teorie…. historie tavených sýrů není příliš dlouhá. Účelem jejich výroby bylo zajistit delší trvanlivost zrajících sýrů, aby mohly být transportovány na delší vzdálenosti bez dodržování chladírenského řetězce. První tavené sýry byly vyrobeny koncem 19. století. Původně byly do sýrů přidávány soli kyseliny citrónové (citráty), později se začaly přidávat fosfátové soli, které umožnily vyrábět sýry roztíratelné. Tavené sýry výrazně začala používat armáda, zejména kvůli jejich dobré skladovatelnosti a výživové hodnotě. výroba tavených sýrů….tavené sýry se vyrábějí z přírodních sýrů, mléčných bílkovin, mléčných tuků, vody a u ochucených sýrů i z dalších přísad, jejichž obsah by však neměl přesáhnout 1/6 sušiny výrobků. Jednotlivé složky jsou naváženy ve správných poměrech, smíchány s tavícími solemi a promíchávány v tavičkách, kde se dosahuje teploty mezi 80 až 95 °C. Následně jsou výrobky zformovány, baleny a chlazeny v rozsahu 4 – 8° C. U nás v závodě Brandýs nad Labem se tavené sýry vyrábějí z přírodních sýrů eidamového typu, a to buď ze směsi různých druhů sýrů, nebo z jednoho druhu sýra. Ukázkou takovéhoto výrobku je naše produkce pro společnost NIVA Dolní Přím, kde vyrábíme TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A ČESNEK TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A KŘEN TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A CIBULE