Silentbloky standardní, nestandardní - Bohemia Seal s.r.o.

BOHEMIA SEAL, s.r.o.

Jedná se o součást strojního zařízení z pryže a kovu, která slouží k pružnému uchycení pohyblivých částí. Často jsou využívány v automobilovém průmyslu pro uchycení ramen náprav, motoru, stabilizátorů, převodovky a všude tam, kde je třeba tlumit různé pohyby. Silentbloky tak umožňují pružné uložení, tlumení nárazů, izolaci svislých i příčných kmitů a hlukovou izolaci. Silentbloky fungují bez mazání a další údržby.

Kuželové silentbloky – jsou vhodné zejména jako dorazy. Jsou navrženy pro vysokou dynamickou zátěž. Tvar silentbloku také zvyšuje jeho životnost. Kuželové silentbloky by také měly lépe tlumit hluk při nárazech než standardní. Tyto silentbloky se vyrábí běžně z přírodního kaučuku. Je důležité, aby při montáži dosedla kovová část silentbloku až k desce, ke které je silentblok upínán.

Pouzdrové silentbloky – jedná se o válcovitý silentblok schopný absorbovat axiální, radiální a kroutící pohyby. Jsou bezúdržbové, zabraňují přenosu hluku a jsou použitelné i jako spojovací prvek např. v pohonných jednotkách. Typickými aplikacemi jsou pružné klouby na vibračních strojích nebo ložiskové bloky pro hřídele, nápravy, jakož i řízení převodů a spojek.

Silentbloky do těžkých provozů – tyto silentbloky jsou vyráběné z přírodního kaučuku a chromu bez pozinkování (pro optimální ochranu proti korozi). Dobře izolují i hluk o nízkých frekvencích. Mezi možné aplikace užití patří spalovací motory, elektromotory, čerpadla, kompresory a obráběcí stroje. Využívají se také v námořním inženýrství. Robustní konstrukce odolává vysokým tlakům a zabraňuje pohybům silentbloku jak ve vertikálním, tak v horizontálních směrech. Tvar zvonu rovněž zabraňuje styku pryže s odkapávajícími médii (oleji apod).

Vyrovnávací patky – tyto silentbloky kombinují nízký kompaktní design s dobrými izolačními schopnostmi a stabilitou. Jsou tvořeny dvěma kovovými částmi a pryží spojenými vulkanizováním. Vyrovnávací patky se vyrábí z NBR pryže odolné vůči olejům. Vestavěná technologie umožňuje lepší vyrovnávání zátěže. Díky své konstrukci není třeba patku kotvit k nosné ploše. Je třeba se ujistit, že dosedací plocha stroje je rovnoběžná s opěrným povrchem patky a vše je hladké a čisté.

Držáky potrubí – mezi kotvící a antivibrační prvky patří také držáky potrubí. Jsou vyráběny ze dvou dílů, tvořených kovovým plátem a tvarovanou pryží, mezi které se dané potrubí uchytí a stáhne šrouby.

Polyuretanové pufry – slouží k zastavení klesajícího protizávaží. Jsou vyráběné zejména z polyuretanu. Dělí se zejména na pufry akumulující kinetickou energii protizávaží a na pufry rozptylující kinetickou energii protizávaží. Jsou bezúdržbové, jen se musí při běžných kontrolách opticky zkontrolovat. Jsou odolné vůči olejům, benzínu, ozonu. Neměly by být v nepřetržitém kontaktu s vodou.

https://www.bohemiaseal.cz/