Přepuštěné máslo
Vladimír Mazal - Ajurvédské rodinné lázně
Tzv. Přepuštěné máslo, též zvané“ bezvodé“ uměli vyrábět ještě naše prababičky. Ve východních kulturách je používáno od nepaměti, v Brazílii je nazýváno máslem země.
Dle ájurvédské medicíny je protikladem PITY(ohně), ale zároveň posiluje tzv.Božský oheň AGNI.Ghí je považováno za satvickou stravu. Lidé co pravidelně konzumují ghí, mají zářící pleť i obličej. Z ghí vytvořené světlo, je pro oči tím nejzdravějším světlem. Pro kůži je zase ghí tou nejlepší kosmetikou. Je základem mnoha léčebných mastí, pokud je kvalitně vyrobeno, včetně masážních balzámů, i životním elixírem, je součástí ájurvédské marmelády-ČAVANPRAŠ. Je stravitelnější a obsahuje více, pro tělo důležitých látek než jakýkoliv rostlinný olej. Jako mast na rozdíl od masti ze sádla, je pokožkou plně vstřebatelná bez škodlivých usazenin.
Jaké má ghí účinky?
nedochází k usazování cholesterolu na cévních stěnách jako v případě jiných živočišných tuků, protože je to čistý tuk lipid ,nenasycená mastná kyselina, naopak cévy vyživuje, zprůchodňuje a regeneruje
díky obsahu kyseliny máselné má ghí protivirové a protirakovinotvorné vlastnosti, obsahuje minerály-siřík, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A ,D a E
obsahuje stejné živiny jako máslo ale bez nežádoucích účinků (ghí s medem na krajíci rozpečeného chleba, je ten nejlepší energetický start do nového dne, je vhodnou výživovou kombinací pro děti
podporuje trávení, nevyžaduje při trávicím procesu v těle emulgátor žluč , protože se plně se vstřebá
chrání nervovou tkáň
podporuje plodnost, funkci vaječníků, kvalitu a množství semene
zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z těla toxiny, je tedy přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky
podporuje ódžas
podporuje paměť, myšlení a inteligenci
zlepšuje zrak
podporuje činnost jater
zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech
posiluje ledviny
vyrovnává množství kyseliny solné v žaludku a zajišťuje obnovu žaludeční sliznice
brání bloku krve a plazmy
pročišťuje žlučové cesty a játra
omlazuje a regeneruje organizmus
ulevuje při popáleninách (včasnou aplikací se předejde puchýřům a jizvám), odřeninách, svědění pokožky
ulevuje při vodnaté rýmě a bolestí uší
ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky
ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů
napomáhá rychlejšímu hojení tržných a sečných ran
pro miminka je nejlepší pleťovou výživou a tonikem
Směs přírodního třtinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívání, brání zácpě, větrům,oslabenému trávení, zánětům žaludku a střeva. Zajišťuje dobré zdraví s jasnou myslí a čistou pokožkou.Denně lze jíst 6-8 lžiček ghí
Díky molekulární struktuře se nepřepaluje a nekouří při vaření. Dobře se pojí se širokou škálou koření. Indická kuchyně je bez něj neodmyslitelná. Ghí je ideální na smažení, restování a do dresinků, brání překyselení, nadýmání, zácpě a podrážděnému žaludku.
Skladujte-
v suchu a v temnu, vydrží nekonečně dlouho, protože neobsahuje ani nepatrné stop mléka ( proto je vhodní i pro vegany), samo od sebe nežlukne, protože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodu při skladování může způsobit žluknutí, z tohoto důvodu pro ghí není lednička vhodná a z téhož důvodu při odebírání ghí používejte jen suchou lžičku. Pokud se skladuje ve tmě a je dobře uzavřené, za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost.
Cena balení 500g 245-Kč