Pořízení prvního auta

Zvládla vaše ratolest řidičský průkaz a vy byste jim rádi pořídili jejich první auto? Pro řidiče začátečníky určitě bude nejlepší ojeté auto. Ani při výběru ojetého auta byste však neměli přistupovat lehkovážně. Jak tedy pro mladé řidiče auto vybrat?

Koupě automobilu si žádá dostatek rozvahy. Proto auto nevybírejte v prvním autobazaru nebo na první inzerát, na který narazíte. Pro lepší přehled navštivte hned několik prodejců, kteří vám mohou nabídnout opravdu kvalitní kusy. První auto vašim dětem bude sloužit především pro pojíždění po městě. Bude jim tedy stačit menší auto, které je kompaktní a snadno se s ním parkuje. Požadavky na auto proto nebudou tak náročné, jako pro zkušeného řidiče. Na nákup automobilu byste měli mít jasnou představu o tom, co a za kolik koupit.

Vždy si ověřte prodejce aut, abyste předešli různým sporům a nepříjemnostem. Pokud najdete vozidlo, které splňuje vaše požadavky, určitě si v něm vyžádejte zkušební jízdu a dobře auto prohlédněte nejlépe s někým z vašich zkušených přátel. Nejprve si prohlédněte lak auta, který by měl být na všech částech auta stejný a jednolitý. Na autě by neměly být viditelné škrábance a oděrky. Vzhled auta však není vše, proto nahlédněte i do motorového a zavazadlového prostoru auta. Zkontrolujte, zda funguje nastavení tachometru, spojka a brzda. Novější ojetý automobil můžete ověřit i diagnostikou, která ukáže veškeré potíže a problémy, které auto má.

Nezapomeňte ani zkontrolovat číslo karoserie, tedy VIN kód, který je vyražený do karoserie nebo se nachází pod čelním sklem. Číslo musí být na všech místech shodné a to včetně technického průkazu. Výhodou jsou i bezpečnostní prvky v autě. Bude skvělé, pokud má automobil autoalarm, bezpečnostní zámek řadící páky nebo další bezpečnostní systémy jako je například imobilizér, který obsahují autoklíče.

Vaše pozornost by během zkušební jízdy měla být soustředěna i na plynulost řízení, která ukáže na možné a nevyhnutelné opravy řídící jednotky, která by v autě mohla být porouchána. Obecně se silně doporučuje vzít na prohlídku auta buďto již zmíněného kamaráda profesionála, který autům rozumí, nebo přímo technika z autoservisu, který vám poradí, jaké auto bude ke koupi vhodné.