Exit game Ostrava – Jak rozvíjet myšlení (ne)obyčejnou hrou

Rada by mohla znít prostě: zadejte si do vyhledávače „Exit Game Ostrava“, a tam najdete někoho, kdo to udělá za vás. Ale tak to není, nikdo to za vás udělat nemůže. Je to váš mozek a tak se o něj musíte postarat sami. Touto cestou si najdete společnosti, které v Ostravě nabízejí únikové hry. Ty vám k tomu vytvoří podmínky, ale hrát už si musíte sami. Ale co je pro člověka lákavější, než si prostě jenom hrát a tím dělat něco pro svoje zdraví? Mentální kondice je důležitá nejenom pro specifická povolání, jako jsou návrháři, architekti a vývojáři všeho druhu. Každý člověk přece chce, aby mu to rychle myslelo, aby lidově řečeno „nestál s pusou dokořán“ tam, kde jiní ihned pochopí, o co jde. A proto je tu tenhle opravdu převratný koncept, aby vám umožnil „jen“ si hrát a tím trénovat mozek.

Exit game Ostrava – nabízí nevšední zážitky

Únikové hry, také escape nebo exit hry, postaví tým hráčů v zamčené místnosti před úkol, jak se dostat ven vyřešením logických hádanek. Zní to prostě, že? Ono to také prosté je, jenom ty hádanky… ty prosté nejsou. Nesmí být, protože to by hra nesplnila jeden ze základních úkolů, tedy podpořit činnost mozku. Stěžejní tu je poskytování nových podnětů, změna zaběhaných postupů uvažování a stimulace mozku prostřednictvím neobvyklých úkolů a výzev.

Exit game Ostrava

Jak přesně to funguje

Taky věříte, že my lidé využíváme jen deset procent mozku? Kdyby to tak bylo, tak by úrazy hlavy neměly tak fatální následky. Podle současných poznatků mozek funguje velmi podobně jako svaly. Čím více svaly používáte, tím více rostou. Mozek sice neroste objemově, ale každá zátěž a každý nový podnět zlepšuje a zrychluje jeho výkonnost. Už na začátku našeho tisíciletí vědci zjistili, že mozek je schopen produkovat nové neurony, a tím zlepšovat svůj výkon, po celý život (odkaz zde).

Vtip je v tom, že…

Potvrzení celoživotní tvorby neuronů byl převratný poznatek, protože do té doby se vědci domnívali, že s ukončením tělesného růstu končí i tvorba nových neuronů. V přírodě však všechno funguje na stejném principu: používej tohle a ono to funguje – nepoužívej tamto a ono to zakrní. Úniková hra je velmi náročná na analytické a logické uvažování a tím automaticky tříbí a zvyšuje mozkovou kapacitu.

Hrajete si rádi?

Náš mozek, zlenivělý každodenní rutinou, potřebuje trošinku popostrčit, malinko pošťouchnout a drobátko probrat z letargie. Jde to udělat buď fyzickým cvičením, kdy tělesná zátěž rozproudí krev a mozek, vlivem lepšího prokrvení a zásobování dostatečným množstvím kyslíku, začne lépe produkovat hormony „štěstí“. Anebo bez fyzické námahy – a to je právě cesta, na kterou se je hra zaměřena – dát mozku dostatek podnětů a zábavným způsobem ho přinutit k činnosti. Jestli si radši hrajete, než sportujete, tak s chutí do toho!

Opojení vítězstvím

To ale neznamená, že aktivní sportovci únikovou hru hrát nemají nebo že jim nic nepřinese. Tahle hra je klasickým příkladem, jak zabít nejenom dvě, ale mnohem více much jednou ranou. Ona totiž nejenom že vzbudí náš mozek ze spánku, ale zároveň:

  1. Nedovolí vám myslet na nic jiného, všechny starosti a problémy světa budou pro tu chvíli zapomenuty.
  2. Stejně tak budou starosti zapomenuty i na dlouho potom, až se svými spoluhráči budete rozebírat, co a jak a proč se povedlo nebo nepovedlo.
  3. Po krátkém čase si uvědomíte, že vám to líp myslí a nečekané překážky řešíte bravurně a s elegancí.
  4. Vaši spoluhráči pro vás najednou budou víc než předtím, budete opravdový semknutý tým – tady musí zajásat každý personalista, který hledá, jak sjednotit tým jinak, než obehranými večírky, více se můžete dozvědět o teambuildingových aktivitách zde.
  5. Získáte neobvyklý zážitek, na který budete dlouho vzpomínat.
  6. Dá vám okusit pocit vítězství – a to je k nezaplacení!

A kdybyste náhodou nezvládli uhodnout všechny hádanky a rozluštit každý rébus (a tím pádem zůstali pod zámkem), tak nevěšte hlavu, za tu námahu to stálo, protože i neúspěšný pokus vaše tělo zaznamená a vás to posune dál.