Pracovní oděvy – Reflexní vesta vám může zachránit život

„Tričko mě kouše a v mikině se příšerně potím,“ také občas nadáváte na pracovní oblečení, které den co den oblékáte? Pokud ano, zřejmě jste si je špatně vybrali. Pracovní oděvy tvoří vaši druhou kůži a mělo by vám dokonale padnout.

Výkonnost souvisí s dobrým oblečením

Každý den v pracovním oblečení trávíte více než osm hodin. Když si nevhodně vyberete, budete trpět. Jestliže se ale trefíte správně, budete se po celou pracovní dobu cítit jako v bavlnce. A to doslova, protože bavlna je hlavním materiálem pro výrobu mnoha druhů pracovních oděvů. Mimochodem, víte, že mezi kvalitním pracovním oblečením a výkonností zaměstnance existuje přímá úměra? Navíc podle tohoto článku by vám pracovní oděv měl dělat radost.

Potřebujete se soustředit na práci

Nedivte se, není to nic překvapivého. Buď budete řešit, že se pracovní mikině nadměrně potíte, nebo se pořádně soustředíte na práci. Samozřejmě toho uděláte mnohem víc, když si obléknete mikinu, která bude dokonale vyhovovat podmínkám na pracovišti. Dostáváme se tak k jádru věci. Jak vybírat nejvhodnější oblečení na pracoviště?

PRACOVNÍ ODĚVY

Pracovní oděvy – pro správný výběr potřebujete informace

Když si kupujete v supermarketu potraviny, třeba sýr, na etiketě o něm najdete veškeré informace: kde byl vyroben, jaké látky obsahuje, jakou má trvanlivost. Na základě těchto údajů a vizuálního dojmu se rozhodujete, jestli sýr koupíte, nebo ho raději vrátíte zpátky do regálu. Při výběru pracovního oděvu postupujete podobně. I k němu musí být přiložen podrobný popis všech technických parametrů výrobku.

Malá nápověda a budete v obraze

Co v popisu najdete? Jaké má oblečení zapínání, kapsy, z čeho se skládá přední, zadní i boční část. Nikdy nesmí chybět přesné složení látky. Podstatný je i výčet jejích vlastností: je-li odolná proti vodě, chemikáliím atd. Dozvíte se i to, zda má oblečení reflexní prvky a jaké. Získáte tak naprosto přesnou představu o tom, k čemu se hodí a na vás je, zda vyhovuje vašim požadavkům, nebo budete raději hledat dál.

Pozor, svítí červená kontrolka

Vždy tu ale musíte najít jednu velmi důležitou informaci. Bez potvrzení, že oblečení splňuje bezpečnostní předpisy, ho nikdy nekupujte! Když u oděvu a na stránkách výrobce nezískáte uvedené informace, měla by vám hned zasvítit varovná kontrolka. Něco je špatně! Dobrý výrobce si zakládá na tom, že jeho výrobky odpovídají bezpečnostním předpisům.

Ve hře je vaše bezpečnost

O vaše bezpečí jde především. Například na stavbách se neobejdete bez reflexní vesty. Měla by to být naprostá samozřejmost – ať už tam pracujete, nebo jste třeba projektový či stavební dozor, který zrovna dorazil na kontrolu. Musíte si ji obléci už ve chvíli, kdy na stavbu vstupujete. Co by se stalo, kdybyste to neudělali? Raději si ani nepředstavovat. Hraje se o vaše bezpečí…

Vesta zůstane na háčku

Je podzimní den, pošmourno, špatná viditelnost. Děláte stavební dozor. Už se chystáte domů, převlékli jste se z pracovního do civilu. Najednou si vzpomenete, že jste zapomněli říct bagristovi svoje připomínky. „Ještě to stihnu,“ kouknete z okna na stavbu, kde bagr dosud čile popojíždí sem a tam. Vrhnete pohled na reflexní vestu na stěně. „To zvládnu bez ní,“ mávnete rukou a běžíte ven. V tuto chvíli děláte velikou chybu…

Ocitáte se pod koly bagru

Vyběhnete na stavbu. Vy jste v civilu, šedé bundě a tmavých kalhotách. Běžíte k bagru a máváte na bagristu. Ten vás ale nevidí. Splýváte mu s terénem. Jede dál a … ocitáte se pod jeho koly. Přitom kdybyste sundal ze zdi reflexní vestu, bagrista by vás uviděl už zdálky. Zastavil by a nic se nemuselo stát. Podrobnosti o výstražném oděvu najdete zde.