Inteligentní svět pod rukama

I když si to mnohdy nechceme přiznat, žijeme v přetechnizovaném světě. Ale i technika má své kouzlo. Co je na naší technické době okouzlující a fascinující? Především ta možnost mít vše pod kontrolou a nablízku. Máme otevřené hranice, otevřené možnosti a otevřená srdce. Jenže čím více máme možností a čím více se nám svět otevírá, tím více se sami sobě vzdalujeme. Ale již z důvodu, že bychom si mnohdy přáli své blízké osoby a také domovy více přiblížit, můžeme vyzkoušet inteligentní možnosti na dálková ovládání.

Vjezdová brána jako součást inteligentního světa

Systém, co nám velmi usnadní příjezd domů, ať už z práce, ze služební cesty nebo z tajemných dálek, na nichž jsme trávili dovolenou, je jednoduchý pohon brány. Bránu tak můžeme ovládat pomocí dálkového ovládání vrat nebo chytrého telefonu. Právě u vjezdové brány můžeme začít snoubit svůj svět s chytrou technikou. Vjezdové brány jsou buď křídlové, nebo posuvné. Dvoukřídlá brána má rychlé otvírání a můžeme si zvolit směr otevírání – dovnitř nebo ven. Posuvná brána je moderněji řešený vjezd do domu, ale vyžaduje dostatek místa pro posuv brány do strany.

Abychom svůj vjezd mohli plně ovládat, potřebujeme pro něj pohon. Můžeme si vybrat z více typů pohonů. Pohon pro dvoukřídlé brány může být s kloubovými rameny, ten se doporučuje pro starší typ brány nebo existují podzemní pohony umístěné pod branou nebo pohony s přímými rameny, které jsou určeny pro těžké a velké brány. Také jsou dostupné pohony posuvných bran. Pohon pohybuje branou pomocí ozubené kolejnice.

Není domácnost jako domácnost, ale je chytrá domácnost

Automatizovaná brána je jen jedním z prvků chytré domácnosti, který můžete ovládat pomocí různých systémů, a u ní můžeme začít. Jaké jsou výhody takového vjezdu s pohonem? V první řadě nabízí ochranu proti pokusům o vloupání. Násilné otevření brány tlačením proti pohonu je téměř nemožné. Můžeme si programovat zavírání. Zvolíme si, zda se má brána zavřít po průjezdu nebo po nastaveném čase. Výpadek elektřiny nás již nerozhodí. O pohon brány se postará záložní baterie. Brána s pohonem má funkci částečného otevření pro chodce i cyklisty.

Ovládat dálkově můžeme pak nejen vjezdovou bránu, ale také garážová vrata, rolety, žaluzie, světla a další zařízení svého domu.Veškeré prvky lze do systému zapojovat postupně. Díky chytré technice pak můžeme být blízko svého domovu kdekoliv na světě. Brzy bude mít lidstvo celý svět jednoduše pod rukama. Inteligentní domov nám pravděpodobně rodinné štěstí nezaručí, ale rozhodně se postará o zpříjemnění našich chvil (i na dálku) a o pocit bezpečí.