I zahradní domek je třeba připravit na zimu!

Teploty venku už pomalu padají k bodu mrazu, a proto není od věci připravit vše na dlouhou zimu. Nic by nemělo být vystaveno jak vlhkosti, tak i velmi nízkým teplotám. Výjimku nemohou tvořit ani zahradní domky, o něž byste se také měli precizně postarat. Tedy alespoň v případě, jestli jste to již neučinili v minulosti. My se v následujících řádcích zaměříme na veškeré činnosti, které s údržbou těchto typických zahradních staveb souvisejí.

Stavba musí zůstat v suchu

Základem péče o zahradní domek je jeho ochrana před vlhkostí. Už při jeho realizaci byste měli dbát na přítomnost hydroizolační fólie mezi základem a stěnami. Jestliže ji tam nemáte, bude zapotřebí základ obnažit a fólii instalovat. Stejně tak myslete na permanentní střešní krytinu. Jakákoli provizorní řešení se nevyplácí. Před zimou i trvalou střešní krytinu zkontrolujte a vyměňte prasklé nebo jinak narušené tašky. Podívejte se i na okapový systém. Je-li je zanesen listím, případně jinými nečistotami, nastal nejvyšší čas na jeho vyčištění. Určitě i v zimě občas objekt otevřete a vyvětrejte vevnitř, aby zmizela přebytečná vlhkost.

Ochrana povrchu dřeva nátěrem

Stoprocentně se soustřeďte i na povrch dřeva, jež tvoří stěny vašeho zahradního domku. Jestliže bylo dřevo doposud pouze naimpregnováno, opatřete ho finálním nátěrem. Ten by měla představovat lazura. Před její aplikací povrch řádně obruste. Jinak se vyplatí také utěsnit spáry mezi okenním rámem a stěnou, popřípadě u dveří. Zaměřte se i na kliky, zámky a kovové prvky. Uzamykací mechanismy ošetřete příslušným olejem, aby nebyla omezena jejich funkčnost.

Pozor na přetížení konstrukce

Ani v zimě byste neměli nechat váš zahradní domek na nářadí jen tak být. Napadne-li větší množství mokrého sněhu, nenechávejte ho na střeše. Její nosnost je omezená. Stačí vzít žebřík a sníh jednoduše sundat.