Jak organizovat a provést úspěšnou prezentaci

Schopnost vytvořit poutavou a informačně bohatou prezentaci svých nápadů, idejí nebo dosažených výsledků, ať již v rámci pracovního úkolu nebo studijního projektu, je jednou z nejdůležitějších dovedností, které jsou v dnešním světě potřeba. Právě na prezentaci může záviset osud vašeho studia, pracovního místa nebo udělení (či neudělení) dotace , příspěvku apod. Zvlášť se proto vyplatí věnovat náležitou pozornost prezentačním pomůckám a dávat si pozor na dodržování některých obecně platných pravidel úspěšné prezentace.

S pomocí techniky

V dnešní době máme k dispozici nepřeberné množství nástrojů, díky kterým můžeme svoji prezentaci podpořit obrázky, krátkými videi, zvuky, animacemi apod., od magnetických tabulí přes počítač s projektorem až po systémy interaktivních tabulí. Ať již budete svoji prezentaci připravovat pro jakýkoliv z těchto nástrojů, mějte na paměti to nejdůležitější pravidlo každého prezentujícího: žádný, byť sebelepší a sebesofistikovanější, podpůrný prostředek nemůže zamaskovat fakt, že vlastně nemáte co prezentovat, případně že vaše výsledky či nápady jsou prostě špatné . Tím nejdůležitějším prvkem je vždy přednášející.

Pravidla úspěšné prezentace

Při vlastní prezentaci se vyplatí dodržovat některá pravidla. Jedním z nich je nikdy se prezentaci neučit nazpaměť. Pokud totiž znáte osnovu, dobře víte, o čem chcete mluvit a spíše než konkrétní formulace máte natrénovanou posloupnost jednotlivých informací, nemusíte se bát toho, že vám výpadek paměti rozhodí celou prezentaci . Chce to sice trochu cviku, výsledek je ale vždy lepší než otrocké přeříkávání nazpaměť naučeného textu. Nesnažte se také za každou cenu plnit prezentaci přemírou animací, videí apod. Stejně tak to nepřehánějte s křiklavými barvami, v jednoduchosti je síla. Kvalitní prezentace má vás výklad podpořit, ne jej přebít.