Víno chutná, když má správnou teplotu

Už se vám někdy stalo, že jste otevřeli láhev vína a jeho aroma vás omámilo takřka hned po nalití do sklenky? Chuť vína byla vyvážená, a dokonce jste rozeznali jemnou citrusovou příchuť? Do vína jste se zamilovali, ale stejné víno otevřené v jinou dobu chutnalo úplně jinak? Přemýšleli jste nad tím, jak se to mohlo stát? Pokud vyloučíme chybu ve víně, pak na vině je nejspíš teplota, ta dokáže zcela zásadně změnit vlastnosti vína. Jedním z nejjednodušších řešení je domácí vinotéka, která vaše vína udrží při ideální teplotě, dokud si je nebudete chtít vychutnat. Hitem se stala tzv. kompresorová vinotéka, proč je tak oblíbená a jaké jsou její klady, si řekneme na dalších řádcích. A stejně tak vás přesvědčíme o tom, že vinotéka DUNAVOX bude designovým kouskem ve vašem bytě.

Jaké typy vinoték existují?

Vinotéku si můžete pořídit termočlánkovou, či kompresorovou. Veskrze jsou mezi těmito chladícími systémy tři zásadní rozdíly. Chladící výkon, spotřeba a hlučnost. Kompresorová vinotéka vyniká úsporným a efektivním režimem ve všech třech bodech. Termočlánková se projevuje vyšší elektrickou spotřebou a kolísavým chladícím výkonem, to kompenzuje relativně tichým chodem a nízkou cenou. Další nevýhodou je, že chladí v podstatě nepřetržitě, na jemné hrčení si tak budete muset zvyknout.

Vinotéky pro domácí užití se dělají velmi malé, většinou od šesti lahví. Vybírat můžete mezi jednozónovou a dvouzónovou vinotékou. Záleží na vás, zda vám stačí temperovat jeden druh vína. Teplotu jednoduše nastavíte pomocí displeje, oceníte i LED osvětlení a dvířka s UV filtrem, jak jistě víte, přímé sluneční záření dokáže nadělat hodně škody. Pokud mohu doporučit, pořiďte si vinotéku s dřevěnými rošty, zprvu se mohou zdát nepraktické, ale postupem času zjistíte, že přirozeně optimalizují vlhkost v chladničce.

Když vinotéku, tak kompresorovou

Kompresorová vinotéka je sice o něco dražší, ale je cenná hned z několika důvodů. Její energetická náročnost je minimální. Dokáže udržet teplotu, proto si čas od času odpočine, aby šetřila vaši kapsu. Podává větší a stabilní chladivý výkon. Většina z vás ocení naprosté ticho v přítomnosti kompresorové vinotéky. V některých typech je navíc zabudován antivibrační systém, který zabraňuje jemnému chvění lahví.

Trh nabízí široký výběr malých i velkých elegantních vinoték. Výrobce Dunavox se navíc snaží zcela vyjít vstříc všem svým zákazníkům a je otevřený novým požadavkům. Elegantní ocelové nebo černé provedení zapadne do každé domácnosti.