Jak na dokonalý hollywoodský úsměv

Přestože se módní trendy neustále mění, existuje jedna věc, která z módy nikdy nevyjde – dokonalý hollywoodský úsměv. Jak mít krásný, zdravý, zářivý a bezchybný chrup, kterým se pyšní řad hvězd stříbrného plátna? Asi tušíte, že bez práce to nepůjde. Nestačí totiž jen chtít, ale musíte pro to také něco udělat.

Svěřte se odborníkům

Problémům je nejlepší předcházet a v případě zubů to platí dvojnásob. Prevence je prostě základ, díky ní zabráníte vzniku zubního kazu, zánětu dásní i nebezpečné parodontóze. Kromě pravidelných půlročních prohlídek u stomatologa nezanedbávejte ani návštěvy u dentální hygienistky. Ta vám profesionálně vyčistí zuby, odstraní zubní kámen, povlak, pigmenty i nežádoucí zabarvení, vyleští povrch zubů, může provést i jejich bělení.

Správné domácí čištění

Že je třeba vzít do ruky zubní kartáček minimálně dvakrát denně, ví i děti v mateřské škole. Horší je to ovšem se samotnou technikou čištění – tu někteří z nás mnohdy neovládají ani v dospělosti. Přitom na internetu existuje celá řada videí, která radí, jak na to. Nejlépe však uděláte, když zajdete přímo za již zmíněnou dentální hygienistkou, která vás naučí, jak správně pečovat o chrup v domácích podmínkách. Ukáže vám, co byste měli zlepšit a v čem děláte chyby. Zároveň vám také poradí, jaké dentální pomůcky používat, zubním kartáčkem všechno totiž teprve začíná. Po té by měly přijít na řadu také kartáčky mezizubní, zubní nit a ústní voda, která celý proces čištění završí.

Úprava jídelníčku

Na zdraví a kvalitě našich zubů se podílí také to, co jíme. Potraviny bohaté na cukr, tedy sladké müsli k snídani, čokoládová tyčinka ke svačině či zákusek ke kávě, nebudou to pravé. Pokud k nim navíc v průběhu dne popíjíme ještě džus nebo jiný sladko-kyselý nápoj, pak se nemůžeme divit, že máme ústa plná kazů. Nepomůže ani, když vyměníme klasické verze limonád za ty dietní, obsahují totiž kyselinu citronovou nebo fosforečnou, které poškozují sklovinu. Místo nich si proto k pití dopřejte obyčejnou vodu. Do jídelníčku pak zařaďte potraviny bohaté na vápník, fluor, fosfor a vlákninu, ideální jsou mléčné výrobky, celozrnné pečivo, ořechy a zelenina. Poděkují vám nejen vaše zuby, ale celý váš organismus. Tak, dobrou chuť!