Prodat nebo pronajímat?

Stojíte-li před touto otázkou, tak již pravděpodobně není cesty zpět a rozhodli jste se k radikálnímu kroku. Jste sice ve svém vlastním, ale naskytla se vám nová možnost v práci, životní láska odjinud nebo jste dospěli do stádia nutné změny z jakéhokoli jiného důvodu. Jak se tedy správně rozhodnout o tom, jak s nemovitostí naložit?

Prodat či neprodat?

Co se týče náročnosti, jistě panuje všeobecná shoda, že prodej nemovitosti je náročnější než pronájem. Minimálně v krátkodobém horizontu. Prodejem však situaci vyřešíme trvale.

Při rozhodování je dobré si v první řadě uvědomit, za jak dlouho prostředky z prodeje nemovitosti potřebujete? Tuto odpověď je dobré si promítnout do konečné prodejní ceny vaší nemovitosti. Dále je dobré zvážit možnost snazšího postupu prodeje za pomoci realitní kanceláře. Díky ní získáte nejen profesionální odhad ceny nemovitosti, ale také nezbytnou právní pomoc a další nepostradatelné služby.

Vyplatí se pronajímat?

Pronájem bytu v rámci vaší změny ihned nezavrhujte. V případě kdy nepotřebujete jednorázově celkovou částku, vám pronájem může dlouhodobě a takřka bezstarostně zvýšit vaše příjmy. Jen je potřeba být obezřetný během výběru podnájemníků. Zde je jediné úskalí v jinak bezproblémovém procesu. Ani v tomto případě však není bezpředmětné kontaktovat realitní kancelář, která může výrazně pomoci s hledáním vhodného kandidáta. Vy tak ušetříte čas a v neposlední řadě také úsilí při sepisování nebo hledání odpovídajících smluv. Nemusíte se ani obávat zkreslení ceny nájemného. Provizi ve výši jednoho nájmu zaplatí za zprostředkování realitní kanceláři budoucí podnájemník. Pronájem může být řešením i velké a z části nevyužívané nemovitosti. Toto řešení stoupá na popularitě zejména u rodinných domů, kde lze izolovat různá podlaží. Vy tak máte naprostou kontrolu nad svou nemovitostí, která je kompletně využita a v případě změny nebo pocitu nedostatku soukromí lze situaci kdykoli přehodnotit.

Řešíte situaci naléhavě?

Může se stát nemilá událost, po které potřebujete situaci řešit ihned. Bez jakýchkoli odkladů si potřebujete opatřit větší množství finančních prostředků a čekání na dokončení prodejního procesu by působilo komplikace? Zde přichází na řadu rychlé řešení za pomoci renomované společnosti. Situaci vám pomohou vyřešit špičky na trhu, kdy vám odborníci mohou nabídnout výkup nemovitosti. Zde je doporučeno také prohlédnout reference na internetu, překontrolovat pečlivě smlouvu a mít jasno do posledního detailu, ať si nezaděláte na další starosti.

Již víte, jaký bude osud vaší nemovitosti?