Pětkrát ano zeleným střechám

Zelené střechy znali již naši dávní starověcí předkové, my však teprve v posledních letech zjišťujeme, jaké výhody nám tato alternativa může přinést. Nezanedbatelné estetické hledisko přitom zdaleka není tím nejpodstatnějším. Zajímá vás, proč byste o zelené střeše měli uvažovat i vy?

1. Soukromá zahrada

Nemáte-li pozemek o dostatečné rozloze, proč si nevybudovat zahradu, která bude přímo součástí domu? Tzv. intenzivní zelená střecha se může stát plnohodnotnou náhradou rostlé zahrady, a to včetně pěstování vlastní zeleniny, vodních ploch, parkových stromů a večerního posezení. K tomu budete mít naprosté soukromí a báječný výhled.

2. Ekologická významnost

Zelené střechy jsou jedním ze způsobů, jak vnést trochu přírody do měst, a zlepšit tak kvalitu životního prostředí. Zeleň na střešní zahrádce bude obohacovat kyslíkem znečištěný vzduch, lákat drobné živočichy a zlepšovat mikroklima v zástavbě.

3. Ochrana střešní izolace

Kromě životního prostředí prospívají zelené střechy také samotné nemovitosti, především prodlužují životnost hydroizolace střech. Vegetace totiž chrání střechu jak před teplotními výkyvy, tak před škodlivým vlivem UV záření. Samozřejmě zabraňuje svou přítomností i různým druhům mechanického poškození.

4. Termoregulační schopnosti

Střešní zahrady poskytují domu aktivní tepelnou izolaci. Znamená to, že jsou schopny akumulovat a opět uvolňovat teplo tak, aby byly podmínky co možná nejvyrovnanější. Především v půdních prostorách, ale nezřídka v celém domě tak mohou regulovat teplotní výkyvy, čehož často využívají koncepty pasivních domů. S pomocí střešní vegetace snížíte účty za vytápění a klimatizaci.

5. Zadržování srážkové vody

Zelené střechy jsou vystaveny dešti a dle typu dovedou zadržet 50-90 % srážek, které na ně dopadnou. Část vody se pomalu odvádí do kanalizace, která tak není při dešti přetížena, část se opět přirozeně odpaří do atmosféry, čímž dochází ke zvlhčování a ochlazování okolí.